ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2016 09:46 EET | Updated 23/02/2016 09:46 EET

Νταβούτογλου: «Αποφασισμένοι» για νέο Σύνταγμα. Το ΡΚΚ ελέγχει την κουρδική ΥPG στη Συρία

ASSOCIATED PRESS
Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu addresses his lawmakers in Ankara, Turkey, Tuesday, Feb. 16, 2016. Turkish artillery continue to pound the positions in northern Syria as a Turkish official says his country is pushing the case for ground operations in Syria, hoping for the involvement of the U.S. and other allies in an international coalition against the Islamic State group.The official told reporters in Istanbul that

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ παραμένει αποφασισμένο να καταρτίσει νέο Σύνταγμα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτουγλου, προσθέτοντας ότι μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, αποχώρησε από την κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία επρόκειτο να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απόπειρες του ΑΚΡ να ενισχύσει το ρόλο της προεδρίας, κάτι που επιδιώκει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού» (YPG) λαμβάνει εντολές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη κουρδική αυτονομιστική οργάνωση στη νοτιοανατολική Τουρκία την οποία πολεμά ο τουρκικός στρατός.

Ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι η απόδοση της ευθύνης στο ΡΚΚ για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην οποία σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι στην Άγκυρα αποτελεί μια προσπάθεια απαλλαγής της YPG από την ευθύνη. Οι οργανώσεις αυτές συνεργάστηκαν για να πραγματοποιήσουν τη βομβιστική επίθεση, πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)