ΔΙΕΘΝΕΣ
24/02/2016 05:45 EET | Updated 24/02/2016 13:32 EET

Ισπανία: Συμφώνησαν Σοσιαλιστές-Ciudadanos για τον σχηματισμό κυβέρνησης

JAVIER SORIANO via Getty Images
Leader of Spanish Socialist Party (PSOE) Pedro Sanchez (L) and leader of centre-right party Ciudadanos (Citizens) Albert Rivera smile as they pose before a meeting at the Spanish Parliament in Madrid on February 4, 2016. Spain's king gave Socialist party chief Pedro Sanchez the tough task of forming a government on February 2, 2016 in a bid to end a potentially damaging political deadlock more than six weeks after inconclusive elections. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / AFP / JAVIER SORIANO

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη την επίτευξη συμφωνίας με το κεντρώο κόμμα των Ciudadanos που περιλαμβάνει την υποστήριξη του για τον σοσιαλιστή υποψήφιο για την πρωθυπουργία.

Ο Σάντσεθ και ο ηγέτης του Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα υπέγραψαν το κείμενο της συμφωνίας, που περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του PSOE Αντόνιο Ερνάνδο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το κεντρώο κόμμα θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Σάντσεθ. Πρόκειται, όπως είπε, για μια προγραμματική συμφωνία για την "αναγέννηση της δημοκρατίας" σε μια χώρα που έχει υπονομευτεί από τη διαφθορά.

Στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται επίσης η δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει τις αυξήσεις στους φόρους και θα εγγυηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα. Μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης θα προωθηθούν επίσης μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της αυτοδιοίκησης ενώ θα μπει τέλος στο καθεστώς ασυλίας των κοινοβουλευτικών και θα περιοριστούν στις δύο οι θητείες του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Με βάση τη συμφωνία οι 40 βουλευτές του Ciudadanos θα ψηφίσουν υπέρ του Σάντσεθ για την πρωθυπουργία, εξασφαλίζοντάς του συνολικά 130 ψήφους (μαζί με αυτούς του PSOE) σε σύνολο 350. Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου αλλά ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί τη στήριξη ή την αποχή των άλλων κομμάτων και ιδίως του αριστερού Podemos που διαθέτει 65 βουλευτές.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)