ΔΙΕΘΝΕΣ
24/02/2016 17:20 EET | Updated 24/02/2016 17:20 EET

Εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της Σερβίας

ARMEND NIMANI via Getty Images
Opposition party supporters keep warm by a fire as they gather in front of Kosovo's government building in Pristina on February 24, 2016, to demand the resignation of the government, during the latest eruption in a long-running protest against agreements made with Serbia. / AFP / ARMEND NIMANI (Photo credit should read ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images)

Εκατοντάδες διαδηλωτές, που πέρασαν ήδη μια βροχερή νύχτα έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της κυβέρνησης στην Πρίστινα, σχεδιάζουν να παραμείνουν εκεί μέχρι να πετύχουν το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την παραίτηση της κυβέρνησης και την εγκατάλειψη των συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία.

«Δεν θα κουνηθούμε από εδώ μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση», είπε ένας νεαρός φοιτητής νομικής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να διαδηλώνει συνεχώς μέχρι να πέσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ίσα Μουσταφά. Έξω από την έδρα της κυβέρνησης έχουν στηθεί περίπου 60 σκηνές ενώ μοιράζονται αναψυκτικά και φαγητό στους συγκεντρωμένους. Σήμερα, ορισμένοι κάθονταν παίζοντας χαρτιά ή σκάκι. Το βράδυ της Τρίτης είχαν τοποθετήσει μια τεράστια οθόνη για να παρακολουθήσουν οι διαδηλωτές τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Άρσεναλ και της Μπαρτσελόνα.

«Το καθεστώς αυτό προσπαθεί να εφαρμόσει δια της βίας τις συμφωνίες και δεν παραιτείται (...) θα μείνουμε εδώ όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα», είπε ο Ραμούς Χαραντινάι, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Ο Βισάρ Ιμέρι, του αντιπολιτευόμενου κινήματος Βετεβεντόσιε (Αυτοδιάθεση) ανακοίνωσε ότι η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να ματαιώσει το σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει, εντός των επόμενων ημερών, στην εκλογή του Χασίν Θάτσι στην προεδρία του Κοσόβου.

Στο Κόσοβο, ο πρόεδρος εκλέγεται από το κοινοβούλιο μετά από συνεδρίαση και ψηφοφορία που δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από τρεις ημέρες. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, το κοινοβούλιο διαλύεται και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα 45 ημερών.

Οι βουλευτές έχουν περιθώριο μέχρι τις 7 Μαρτίου για να εκλέξουν πρόεδρο καθώς, με βάση το Σύνταγμα, ο νέος πρόεδρος εκλέγεται το αργότερο έναν μήνα προτού λήξει η θητεία του προηγούμενου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θητεία της Ατιφέτε Γιαχγιάγκα ολοκληρώνεται στις 7 Απριλίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)