Μπορεί ο νόμος να υποχρεώσει την Kesha να συνεχίσει να δουλεύει με το βιαστή της;

Μπορεί ο νόμος να υποχρεώσει την Kesha να συνεχίσει να δουλεύει με το βιαστή της;
NEW YORK DAILY NEWS ARCHIVE VIA GETTY IMAGES

Η ιστορία της Kesha κατάφερε να γίνει παγκόσμιο θέμα εν μία νυκτί, όπως θα συνέβαινε με κάθε ιστορία δημόσιου προσώπου που, εν συντομία, λέει πως την υποχρεώνουν να συνεργαστεί για αρκετά χρόνια ακόμα με τον βιαστή της. Πρόκειται για μια υπόθεση που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από καμιά κοινή λογική και ταυτόχρονα η κοινή λογική είναι κάτι που εξακολουθούμε να ψάχνουμε στον 21ο αιώνα σαν άλλη βελόνα στα άχυρα.

Πώς γίνεται μια γυναίκα να ομολογεί πως έχει πέσει θύμα βιασμού και η πρώτη αντίδραση του κόσμου να είναι «τι έκανες και το προκάλεσες;». Πώς γίνεται να κατακρίνουμε το θύμα επειδή κράτησε μυστικό το βιασμό του για μια 10ετία, χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα για την ψυχοσύνθεση ενός θύματος βιασμού και για την εφιαλτική ψυχολογική κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται και η οποία το εξανάγκασε σε αυτή τη μυστικότητα; Αυτά και δεκάδες άλλα ερωτήματα προέκυψαν από την υπόθεση της νεαρής τραγουδίστριας, κάνοντας εμφανές περισσότερο από ποτέ το γεγονός πως η κουλτούρα του βιασμού στην εποχή μας δεν είναι μια παγίδα που πρέπει να προσέξουμε για να μην πέσουμε μέσα, αλλά μια νοσηρή πραγματικότητα που έχουμε συνηθίσει.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι συνέβη με την Kesha.

Στις 19 Φεβρουαρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε την αίτηση της Kesha να σπάσει το συμβόλαιο που τη δένει επαγγελματικά με τον μουσικό παραγωγό Dr. Luke (πραγματικό όνομα Lukasz Sebastian Gottwald) και αντ' αυτού την υποχρέωσε να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Sony και την Kemosabe, τη θυγατρική της Sony που ίδρυσε και “τρέχει” ο Dr. Luke, μέχρι να ολοκληρώσει τη δημιουργία και κυκλοφορία άλλων έξι δίσκων. Ο λόγος για τον οποίο η Kesha θέλησε να ελευθερωθεί από τη συνεργασία με τον Dr. Luke, με τον οποίο συνεργάζεται εδώ και 10 χρόνια, ήταν ο κατ' εξακολούθηση βιασμός και η συναισθηματική κακοποίηση που δεχόταν όλα αυτά τα χρόνια από τον παραγωγό. Η απάντηση του δικαστή στους ισχυρισμούς της; «Το ένστικτό μου μού λέει να ακολουθήσω τον εμπορικά λογικό δρόμο». Ακόμα κι όταν η Kesha είπε ανοιχτά στο δικαστήριο πως «Ξέρω πως δεν μπορώ να δουλέψω με τον Dr. Luke. Σωματικά δεν μπορώ. Δεν νιώθω ασφαλής με κανένα τρόπο», αυτό που υπερίσχυσε στη λογική του δικαστή ήταν το συμβόλαιο και η εταιρεία στην οποία δίνει λόγο η τραγουδίστρια -έναν λόγο που πρέπει να κρατήσει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως εξαιτίας τους κινδυνεύει η σωματική και ψυχική της υγεία.

Το αποτέλεσμα είναι πως τώρα η Kesha δεν μπορεί να δημιουργήσει μουσική με κανέναν τρόπο εκτός κι αν συνεργαστεί με τον Gottwald, την Kemosable Records και τη Sony.

Αυτή ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που η Kesha προσπάθησε να βάλει τέλος στο μαρτύριό της. Σε με μια κατάθεση της το 2014, την οποία ανακάλυψε το TMZ, η τραγουδίστρια ισχυριζόταν πως ο Gottwald τις έκανε ανήθικες προτάσεις, την εκμεταλλευόταν με χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ και την κακοποιούσε επανειλημμένα σεξουαλικά, σωματικά, λεκτικά και συναισθηματικά επί 10 χρόνια. Αργότερα η Kesha τροποποίησε την κατάθεσή της για να περιλάβει και την ίδια τη Sony στις καταγγελίες της, υποστηρίζοντας πως «η καταχρηστική συμπεριφορά του Gottwald ήταν εμφανής στα στελέχη της Sony, οι οποίοι είτε γνώριζαν τα συμβάντα αλλά έκαναν τα στραβά μάτια, είτε απέτυχαν να ξεσκεπάσουν τη συμπεριφορά του Dr. Luke, είτε απέτυχαν να λάβουν οποιαδήποτε προστατευτικά μέτρα, είτε έκρυβαν ενεργά την καταχρηστική συμπεριφορά του Dr. Luke». Στην ίδια καταγγελία η Kesha ισχυρίζεται επίσης πως η Sony έβαζε τόσο την ίδια όσο και άλλες γυναίκες καλλιτέχνες σε «φυσικό κίνδυνο».

Ο Gottwald απάντησε στους ισχυρισμούς της Kesha με ανταγωγή, ισχυριζόμενος πως η τραγουδίστρια προσπαθούσε απλά να σπάσει το συμβόλαιό της με την εταιρεία παραγωγής του και χρησιμοποιούσε ψευδείς κατηγορίες για να το πετύχει. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μάλιστα, ο Dr. Luke έγραψε πως όχι μόνο δεν έχει βιάσει την Kesha, όχι μόνο δεν είχε ποτέ σεξουαλική επαφή μαζί της, αλλά την έβλεπε πάντα ως την μικρή του αδερφή.

Την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο απέρριψε ξανά το αίτημα της Kesha να ηχογραφήσει νέα δουλειά εκτός Sony, της επέτρεψε όμως να συνεργαστεί με κάποιον άλλο παραγωγό για λογαριασμό της εταιρείας. Η απόφαση αυτή ήρθε αφού ο δικαστής απέρριψε τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της Kesha ότι η Sony θέλει να καταστρέψει την τραγουδίστρια και δεν προωθήσει οποιαδήποτε νέα δουλειά της αν δεν συνεργαστεί αποκλειστικά με τον Gottwald.

Το συμβόλαιο της Kesha ορίζει πως η τραγουδίστρια είναι υποχρεωμένη να κυκλοφορήσει τρεις ακόμα δίσκους με τη δισκογραφική του Gottwald. Κι ενώ η Sony προσφέρθηκε να της επιτρέψει να συνεργαστεί με άλλο παραγωγό, ο δικηγόρος της Mark Geragos είπε στην Huffington Post πως πρόκειται για ένα «μικρό βήμα» όταν αυτό που απαιτούν είναι «πλήρη διαχωρισμό από τον Luke. Για αυτό θα προχωρήσουμε μπροστά και θα τα καταφέρουμε. Δεν πρέπει να υποχρεούται να γίνεται κατ' εξακολούθηση θύμα αυτού του τύπου».

Στο μεταξύ οι φαν της Kesha δεν έχουν κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Το #FreeKesha είναι από τα πλέον δημοφιλή hashtag των τελευταίων ημερών ενώ μαζεύονται ήδη υπογραφές για να σταλθεί ένα ηχηρό μήνυμα στη Sony που θα λέει ότι δεν μπορείς να αναγκάζεις μια γυναίκα να δουλεύει με τον υποτιθέμενο βιαστή της. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 187.000 υπογραφές.

Φυσικά στο πλευρό της Kesha, πέρα από τους φαν της, στέκονται και δεκάδες αστέρες του Hollywood και της μουσικής βιομηχανίας.

H Taylor Swift με μια αναπάντεχη κίνηση, δώρισε το ποσό των 250.000 δολαρίων στη Kesha για να καλύψει τα όποια δικαστικά έξοδα προκύψουν από δω και πέρα.

Η Kelly Clarkson, η οποία ανήκει στο δυναμικό της Sony και έχει συνεργαστεί με τον Dr. Luke, έγραψε στο Twitter της πως δεν έχει τίποτα καλό να πει για τον παραγωγό.

Πρόσφατα ο Jack Antonoff, μέλος των Fun και Bleachers και μουσικός παραγωγός της Taylor Swift, μεταξύ άλλων, πέρασε το πιο ισχυρό μήνυμα υπέρ της Kesha. Με δύο απλά, λιτά tweet προσφέρθηκε να αναλάβει την παραγωγή στη νέα δουλειά της τραγουδίστριας και να κάνουν ό,τι μπορούν μαζί μέχρι η ίδια να απαλλαγεί από αυτόν «τον ανώμαλο».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση