ΔΙΕΘΝΕΣ
24/02/2016 09:46 EET | Updated 24/02/2016 10:04 EET

Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες που επέβαλε η ΕΕ

ASSOCIATED PRESS
Hungarian Prime Minister Viktor Orban attends a joint press conference held with his British counterpart, David Cameron after their meeting in the Parliament building in Budapest, Hungary,Thursday Jan. 7, 2016. (Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Η Ουγγαρία θα κάνει δημοψήφισμα για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις των προσφύγων που έχει αποφασίσει η ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν. Όπως είπε η ΕΕ δεν μπορεί να καταργεί το δικαίωμα της Ουγγαρίας να αποφασίσει σχετικά με την μετεγκατάσταση.

Πρόκειται για το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες επέβαλε η ΕΕ στις χώρες - μέλη για την υποδοχή προσφύγων. Όπως είπε ο ίδιος οι ποσοστώσεις θα αναδιατάξουν τον εθνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό χάρτη της Ουγγαρίας και της Ευρώπης.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει απορρίψει από την αρχή κάθε ποσόστωση. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν ανακοίνωσε ημερομηνία για το δημοψήφισμα.

Αποτυγχάνει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης

Βέβαια το εν λόγω πρόγραμμα φαίνεται πως έχει αποτύχει. Το European Stability Initiative (Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στην Ευρώπη), παρουσιάζει στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον τίτλο μάλιστα «Relocation as EU humiliation» και σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός ατόμων που έχουν μετεγκατασταθεί απ' ευθείας από την Ελλάδα και την Ιταλία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Επίσης, Αθστρία, Ουγγαρία, Κροατία,λ Σλοβακία και Σλοβενία είναι οι 5 χώρες που δεν έχουν δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα. Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία.