ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/02/2016 07:16 EET | Updated 24/02/2016 07:21 EET

Η φύση δεν δείχνει οίκτο και αναστολές: Πολική αρκούδα κυνηγάει και τρώει αρκουδάκι, σε μια σπάνια θέαση κανιβαλισμού

Ένα ιδιαίτερα αποκρουστικό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στις πολικές αρκούδες κατέγραψε η κάμερα του National Geographic: Πρόκειται για το φαινόμενο του κανιβαλισμού, με ενήλικες αρσενικούς να τρώνε μικρά.

Το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και χρόνια στους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αρκτικής, και μελετάται από το 1980. Οι επιστήμονες θεωρούν πως πολικές αρκούδες τρώνε αρκουδάκια κατά τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, όταν οι φώκιες, που είναι το σύνηθες θήραμα, βρίσκονται στη θάλασσα και είναι πιο δύσκολο θήραμα.

«Ένα από τα μόνα πράγματα που μένουν για να φάνε είναι, στην πραγματικότητα, μικρά διαφόρων ηλικιών» λέει ο Ίαν Στέρλινγκ, βιολόγος του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. «Το ίδιο το βίντεο είναι αρκετά σπάνιο, αλλά το φαινόμενο πιθανότατα δεν είναι».

Το εν λόγω βίντεο κατεγράφη το καλοκαίρι του 2015 στα ανοιχτά της νήσου Μπάφιν κατά της διάρκεια ταξιδιού με το National Geographic Explorer, και παραπέμπει σε άλλες αναφορές κανιβαλισμού μεταξύ πολικών αρκούδων.

Το μικρό και η θηλυκή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αρσενικό, που σκοτώνει γρήγορα το αρκουδάκι. Μετά από σύντομες προσπάθειες, η θηλυκή υποχωρεί για να μην γίνει το επόμενο γεύμα του επιτιθέμενου.

Σημειώνεται πως ο κανιβαλισμός δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο στη φύση, καθώς συναντάται στους ιπποποτάμους, τις σαλαμάνδρες- τίγρεις και άλλα είδη. Στην περίπτωση των πολικών αρκούδων τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς οι αρσενικοί είναι σχεδόν διπλάσιου μεγέθους από τις θηλυκές, και πολύ πιο επιθετικοί. Τα θηλυκά τείνουν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις, αν και αναγκαστικά έχουν λιγότερη διαθέσιμη τροφή, καθώς μεγαλώνουν μικρά.

Επίσης, κατά τον Στέρλινγκ, η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως να καθιστά το φαινόμενο πιο κοινό, καθώς με την μείωση των πάγων μειώνονται οι «πλατφόρμες» που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να κυνηγούν φώκιες.