«Πόλεμος» στην Παιδεία: Τα ΤΕΙ αποχωρούν από τον διάλογο. «Πυρά» μεταξύ προέδρων και Σίας Αναγνωστοπούλου

«Πόλεμος» στην Παιδεία: Τα ΤΕΙ αποχωρούν από τον διάλογο. «Πυρά» μεταξύ προέδρων και Σίας Αναγνωστοπούλου
Eurokinissi

Αποχώρησε από την επιτροπή εθνικού και κοινωνικού διαλόγου ο εκπρόσωπος της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, Μιχάλης Μπρατάκος.

Με αυτή την κίνηση, η σύνοδος εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την κατανομή των 500 θέσεων για διδακτικό προσωπικό σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Κατά το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί εκτενείς συζητήσεις και συναντήσεις των συνόδων των πρυτάνεων των πανεπιστημίων και των προέδρων των ΤΕΙ με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με το πώς θα κατανεμηθούν οι 500 θέσεις μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ, οι οποίες έχουν πιστωθεί στον προϋπολογισμό του 2017. Η κ. Αναγνωστοπούλου, εξάλλου, έχει δεσμευθεί για άλλες 500 θέσεις, για το φθινόπωρο του 2016.

Με σχετική υπουργική απόφαση, λοιπόν, και με κριτήριο όχι την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων, αλλά τη «σχετική βελτίωση της σχέσης διδασκόντων/διδασκουσών-διδασκομένων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου, καθορίστηκε ότι στα πανεπιστήμια θα κατανεμηθούν 364 θέσεις και στα ΤΕΙ 136.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, τα κριτήρια βάσει των οποίων κατένειμε τελικά τις θέσεις στα ΑΕΙ ήταν ο αριθμός κενών θέσεων που τα ίδια τα Ιδρύματα είχαν αποστείλει στο υπουργείο, η αναλογία διδασκόντων-διδασκομένων, καθώς επίσης και η βελτίωση κατά 1-2% της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων. Παράλληλα, το ΥΠΕΘ δεσμεύτηκε για την επιπλέον ενίσχυσή τους, με την επόμενη κατανομή των άλλων 500 θέσεων.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της σε έντονο ύφος, η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ κάνει λόγο για «μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια» και «αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση» που οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε «περαιτέρω μαρασμό». Επίσης, επισημαίνει ότι δεν ελήφθη υπόψη η αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μ.ο. 1/100) συγκριτικά με τα πανεπιστήμια (μ.ο. 1/30) και ότι αριθμητικά, το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1.700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά έναντι των πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ), πέραν των πολύ μεγάλων αναγκών σε έκτακτο προσωπικό φέτος.

Ακόμη, η σύνοδος διαμαρτύρεται για τη μη προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, υπεσχημένης από την κ. Αναγνωστοπούλου, σχετικά με τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά), μεταξύ ΤΕΙ και πανεπιστημίων, και καλεί τον υπουργό Νίκο Φίλη να δώσει στη δημοσιότητα τον αλγόριθμο κατανομής που χρησιμοποιήθηκε και μετά από σχετικό διάλογο με τη Σύνοδο να προβεί σε διορθωτική απόφαση αυτής που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Για τους παραπάνω λόγους, η σύνοδος αποφάσισε να αποσύρει τον εκπρόσωπό της κ. Μπρατάκο από τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, τον οποίο θεωρεί «άκρως προσχηματικό και με προειλημμένες αποφάσεις».

Απαντώντας, η κ. Αναγνωστοπούλου, ανέφερε ότι «προκαλεί θλίψη» η στάση των προέδρων των ΤΕΙ, καθώς «αντί να χαιρετίσουν καταρχάς την πρόσληψη μετά από 6 χρόνια μελών ΕΠ για τα Ιδρύματα, θεωρούν την απόφαση του υπουργείου αντιδημοκρατική». Η αναπληρώτρια υπουργός υπεραμύνεται της απόφασής της, τονίζοντας ότι το κοινό κριτήριο κατανομής θέσεων για το σύνολο των ΑΕΙ ήταν και παραμένει η σταδιακή μείωση της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων και ότι η λύση που προκρίθηκε «δεν ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση των πανεπιστημίων, αλλά η σταδιακή αναβάθμιση της αναλογίας στα ΤΕΙ».

Τέλος, σχετικά με τα διδακτορικά, εγκαλεί τους προέδρους των ΤΕΙ, καθώς υποστηρίζει ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την έρευνα. «Μάλλον οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν είναι καλά ενημερωμένοι», καταλήγει η κ. Αναγνωστοπούλου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή