ΔΙΕΘΝΕΣ
28/02/2016 03:49 EET | Updated 28/02/2016 03:49 EET

Συρία: Επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους κατά Κούρδων και του συριακού στρατού

Kurdishstruggle/Flickr
YPG | YPJ Women Fighters of Kurdistan

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν το Σάββατο επίθεση εναντίον μιας πόλης στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες και ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές για να τους απωθήσει.

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην Ταλ Αμπιάντ, μια πόλη που ελέγχει η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), και στην κοντινή πόλη Σούλουκ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δήλωσαν ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων Ρεντούρ Χαλίλ και πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού εξαπέλυσαν 10 αεροπορικά πλήγματα για να απωθήσουν την επίθεση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, τουλάχιστον 45 μέλη του Ισλαμικού Κράτους και 20 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν.

Σε γραπτή δήλωση που διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο συνασπισμός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Ταλ Αμπιάντ.

Ένας εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, μια συμμαχία στην οποία συμμετέχει το YPG) ανέφερε πως η έφοδος των τζιχαντιστών απωθήθηκε και 70 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν.

«Όλες οι επιθέσεις απωθήθηκαν, όλες οι περιοχές όπου οι τρομοκράτες είχαν καταφέρει να στήσουν θέσεις σαρώθηκαν», δήλωσε ο Ταλάλ Σάλου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η επίθεση εξαπολύθηκε μερικές ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η προσωρινή εκεχειρία κατόπιν της συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας, η οποία όμως δεν αφορά το Ισλαμικό Κράτος, ούτε το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

Ο Χαλίλ υποστήριξε πως ορισμένοι από τους τζιχαντιστές που συμμετείχαν στην επίθεση έφθασαν στην περιοχή από το βορρά —την Τουρκία— επαναλαμβάνοντας την κατηγορία πως η Άγκυρα υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης, οι δυνάμεις του συριακού στρατού σκότωσαν το Σάββατο πάνω από 30 μέλη του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Χάμα, απωθώντας μια επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλέστηκε μια πηγή στις συριακές ένοπλες δυνάμεις, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν εναντίον θέσεων του στρατού κοντά στην πόλη Σαλαμίγια και τουλάχιστον 35 από αυτούς σκοτώθηκαν στις μάχες που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με το SANA, οι τζιχαντιστές έχασαν πολλά οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς στα οποία είχαν εγκαταστήσει βαριά πολυβόλα, ενώ έπεσαν επίσης στα χέρια του στρατού κανόνια και όλμοι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik)