ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/03/2016 07:56 EET | Updated 01/03/2016 08:44 EET

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση θέλει γόνιμο διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς

Sooc

Έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο επιθυμεί η κυβέρνηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, όσον αφορά στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Η κ. Γεροβασίλη συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη σύνοδο κορυφής και τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη σύσκεψη των αρχηγών. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

Όπως εξήγησε, βασικοί άξονες αυτών των θέσεων είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάστασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

Την προσεχή Πέμπτη, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ και η συνάντηση θα έχει αντικείμενο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς γιατί εμμένει σε θέσεις που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, πολύ περισσότερο που τα οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού είναι πολύ καλύτερα σήμερα.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό, και υποστήριξε, για όσους φαίνεται το τελευταίο διάστημα «να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους» ότι η κυβέρνηση θα μείνει ανυποχώρητη στην «εξουδετέρωση της διαπλοκής».