FT: ΕΕ και Τουρκία κοντά σε συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών από τα ελληνικά νησιά

FT: ΕΕ και Τουρκία κοντά σε συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών από τα ελληνικά νησιά
sooc

Για συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ η οποία είναι πάρα πολύ κοντά στο να επιτευχθεί αναφορικά με το θέμα του προσφυγικού, κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα η συμφωνία περιλαμβάνει την επανεισδοχή στην Τουρκία μεταναστών οι οποίοι έρχονται στα ελληνικά νησιά. Με τη μόνη διαφορά, ότι όπως αναφέρει το δημοσίευμα από την συμφωνία αυτή θα εξαιρούνται οι πρόσφυγες που καταφτάνουν από τη Συρία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι έπειτα από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων και πιέσεων από τις Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να συμφώνησε πως η Τουρκία θα δεχτεί τις συστηματικές επιστροφές των μη Σύρων μεταναστών, ενώ παράλληλα θα κάνει ακόμη περισσότερα πράγματα για να αντιμετωπίσει τους λαθρεμπόρους.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους FT, αν και η συμφωνία είναι αβέβαιη και η εφαρμογή της πιθανότατα θα είναι ακόμη περισσότερο δύσκολη στην εφαρμογή της, εντούτοις φαίνεται ένα σημείο καμπής στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Κάτι που σύμφωνα με τους FT δίνει μία νέα δυναμική στην στρατηγική που ακολουθείται μέχρι τώρα και η οποία δεν φαίνεται να έχει αποδώσει.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι δύο διπλωμάτες οι οποίοι ήταν κοντά στις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης, η Τουρκία φέρεται επίσης να συμφώνησε να δέχεται όλους τους μετανάστες που θα διασώζονται από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Η Τουρκική πλευρά υποστήριξε επίσης πως δεν μπορεί να εγγυηθεί μία δραστική μείωση στις μεταναστευτικές ροές, με τον κ. Νταβούτογλου να υποστηρίζει πως είναι λάθος να αφήνεται η αντιμετώπιση του προσφυγικού στις πλάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Δημοφιλή