Σύγκλιση της Επιτροπής Διαφάνειας ζητεί η ΝΔ με αφορμή τα δημοσιεύματα περί εκβιασμού εισαγγελέα από τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Σύγκλιση της Επιτροπής Διαφάνειας ζητεί η ΝΔ με αφορμή τα δημοσιεύματα περί εκβιασμού εισαγγελέα από τον Δ. Παπαγγελόπουλο
sooc

Σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητεί η ΝΔ με αφορμή στα δημοσιεύματα περί εκβιασμού εισαγγελέα από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος με πρωτοσέλιδο τίτλο «Υπουργός εκβιάζει Εισαγγελέα!» γίνεται λόγος για αναφορά σχετικά με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστικό λειτουργό. Όπως καταγγέλλει η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατσάνη η οποία έβαλε στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου ο υπουργός της είπε «Δώσε πίσω τη δικογραφία Βγενόπουλου για να κάνεις Χριστούγεννα» για να την πιέσει να παραδώσει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος με ανακοίνωσή του απάντησε λέγοντας:

«Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν παίζει τα ρέστα της. Η κα Τσατάνη παραδέχεται στην ανακοίνωση της ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, με δική της πρωτοβουλία. Εντυπωσιακά αστείο είναι ότι σαν αιτία της επίσκεψης της, επικαλείται δηλώσεις που δεν είχα κάνει ακόμα, αλλά έκανα 15 μέρες μετά τη συνάντηση μας. Η αλήθεια είναι ότι με επισκέφθηκε για την συμβουλεύσω και να τη βοηθήσω.

Ενεργώντας πάντα θεσμικά έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση για να τον ενημερώσω και να ενημερωθούν στη συνέχεια και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την επιστολή αυτή απαντάω σε όσα ισχυρίζεται η κα Τσατάνη. Την Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.»

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέχεια δημοσιευμάτων αλλά και των σχετικών δηλώσεων του υπουργού Αναπληρωτή Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι σημερινές σοβαρότατες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τις χειρότερες υποψίες μας.

Η υπό τον κ. Τσίπρα ομάδα εξουσίας σταθερά επιχειρεί να εγκαθιδρύσει κομματικό κράτος και σύστημα απροκάλυπτης χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Η επίκληση της μόνιμης δικαιολογίας περί “διαπλοκής” μόνον ως ομολογία πράξεων ωμής κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών ακούγεται.

Ουδείς πείθεται.

Πόσο μάλλον που ο δήθεν διώκτης αποκαλύπτεται κρυφός και κατά συρροήν συνομιλητής εκείνων που ο ίδιος δημόσια καταγγέλλει.

Ζητάμε την άμεση διαβίβαση στη Βουλή των Ελλήνων της υπόθεσης των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο Υπουργό Αναπληρωτή της! Ζητάμε επίσης την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να απαντήσει η Κυβέρνηση στα καταλυτικά ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Η Νέα Δημοκρατία δε θα επιτρέψει τη χειραγώγηση και τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης. Και προειδοποιεί: Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα».

Το Ποτάμι: Η θεσμική εκτροπή συνεχίζεται

Αντιδράσεις προέκυψαν και από το Ποτάμι το οποίο με ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης και οι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που παραβιάζουν το σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Το Ποτάμι θα σταθεί απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι συνεχείς, απροκάλυπτες και πρωτοφανείς προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος.

Η ωμή παρέμβαση του αν. Υπουργού Δικαιοσύνης και δυστυχώς πρώην δικαστικού λειτουργού, που προσπάθησε, με απειλές, πιέσεις και μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, να επιβάλει στην εισαγγελέα Εφετών τη θέληση της Κυβέρνησης για δικογραφία που χειριζόταν, δεν συνιστά μόνον νομικό ατόπημα αλλά και επικίνδυνη θεσμική εκτροπή και δείχνει με κυνικό τρόπο ότι η κυβέρνηση έχει καθεστωτική αντίληψη για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την θέλει απολύτως ελεγχόμενη και τους δικαστικούς λειτουργούς απολύτως υπάκουους.

Είναι πλέον πρόδηλο πού στόχευε η προειδοποίηση πριν από λίγες μέρες του ίδιου υπουργού για ‘’δικαστικά’’ δήθεν ‘’πραξικοπήματα’’ και την εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας αντιμετώπισή τους.

Η Δικαιοσύνη, ο θεματοφύλακας του κράτους δικαίου, μετά και την πρόσφατη, αδιανόητη, νομοθετική επιλογή της Κυβέρνησης να έχει πειθαρχική εξουσία στο σύνολο των δικαστών και εισαγγελέων η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, βρίσκεται σε πρωτόγνωρη αναστάτωση, αναβρασμό και κρίση.

Τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης και οι απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που παραβιάζουν το σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικό καθεστώς και όχι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Το Ποτάμι θα σταθεί απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια και καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Η καταγγελία της εισαγγελικής λειτουργού για τις παρεμβάσεις του κ Παπαγγελόπουλου στο έργο της δεν έπεσε ως κεραυνός ένα αιθρία, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «είναι φανερό, ότι αν ισχύουν όσα καταγγέλθηκαν, επιβεβαιώνουν όσα ακούγονται για παρεμβάσεις του αν. Υπουργού και προσπάθεια χαλιναγώγησης της ελεύθερης βούλησης των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με τρόπο προκλητικό».

«Είναι πρόσφατες οι δημόσιες απειλές του περί δήθεν δικαστικού πραξικοπήματος. Ο κ Παπαγγελόπουλος είναι γνωστό ότι και κατά το παρελθόν έβαζε το «δεξί» τότε χέρι του με παρόμοιο τρόπο» τονίζει το ΠΑΣΟΚ καταλήγοντας πως «σήμερα έχει ως φαίνεται αναλάβει την υλοποίηση της επικίνδυνης και καθεστωτικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ για την δικαιοσύνη».

ΚΙΔΗΣΟ: Αντιθεσμικές διαδρομές μέσα στη Δικαιοσύνη

Ως αντιθεσμικές διαδρομές μέσα στη Δικαιοσύνη και σχέσεις ανεπίτρεπτες και σκοτεινές με την εκτελεστική εξουσία, οι οποίες πλήττουν τη Δημοκρατία χαρακτηρίζει το ΚΙΔΗΣΟ τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

«Αυτό όμως συμβαίνει, όταν αντί για τη θεσμική ισχυροποίηση της Δικαιοσύνης, την οποία επέλεξε και εφάρμοσε με συγκεκριμένες ρυθμίσεις η κυβέρνηση Παπανδρέου, επιλέγεται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τοποθετούνται πρόσωπα σε θέσεις "διαφάνειας", γνωστά από το παρελθόν τους, με κριτήριο τις υπόγειες κομματικές διασυνδέσεις με τη ΝΔ και προφανώς την τεχνογνωσία στην αδιαφάνεια», αναφέρει ακόμη σχετική ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η ίδια η Δικαιοσύνη οφείλει να περιφρουρήσει ουσιαστικά το ρόλο της χωρίς εμπλοκή σε κομματικά παιχνίδια και η εκτελεστική εξουσία.

Δημοφιλή