ΔΙΕΘΝΕΣ
08/03/2016 17:10 EET | Updated 08/03/2016 18:13 EET

Νέους περιορισμούς από τη Σλοβενία στην είσοδο μεταναστών και προσφύγων - Έντονη η αντίδραση από Σερβία

ASSOCIATED PRESS
Migrants stand next to tents during rainfall at the northern Greek border station of Idomeni, Friday, March 4, 2016. More than 10,000 mostly Syrian and Iraqi refugees were stuck at the country's Idomeni border as Greek officials said that nearly 32,000 migrants were stranded in the country after drastically reduce of number of transiting migrants. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Για κλείσιμο της βαλκανικής οδού κάνει λόγο η Σερβία έπειτα από την απόφαση της Σλοβενίας να περιορίσει από τα μεσάνυχτα των αριθμό των μεταναστών που περνούν τα σύνορά της.

Ειδικότερα όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα επιτρέπει περιορισμένο αριθμό μεταναστών να διέρχονται από το έδαφος της χώρας και θα δέχεται μόνο όσους σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή σε όσους έρχονται επικαλούμενοι «ανθρωπιστικούς λόγους».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις μεταναστών που επικαλούνται ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζονται ανά περίπτωση ξεχωριστά.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Σλοβενίας, η Σερβία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Σλοβενίας σημαίνει ότι «ο διάδρομος των Βαλκανίων για τους μετανάστες έχει κλείσει» αν και σημείωσε ότι η ίδια θα εναρμονίσει την πολιτική της με εκείνην των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση της Σλοβενίας ελήφθη ήδη από το απόγευμα της Τρίτης ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, στην οποία δόθηκε ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στην αποφυγή μονομερών δράσεων από τα Κράτη-Μέλη. Ωστόσο, έως αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την ΕΕ.

Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα πάνω από 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη διαβιώντας σε κυριολεκτικά άθλιες συνθήκες.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost