ΕΙΔΗΣΕΙΣ
08/03/2016 07:32 EET | Updated 08/03/2016 07:32 EET

Οι ανησυχίες της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη συμφωνία επαναπροώθησης της Συνόδου

ASSOCIATED PRESS
A woman holds the hand of a toddler walking on a railway track at the northern Greek border station of Idomeni, Monday, March 7, 2016. Greek police officials say Macedonian authorities have imposed further restrictions on refugees trying to cross the border, saying only those from cities they consider to be at war can enter as up to 14,000 people are trapped in Idomeni, while another 6,000-7,000 are being housed in refugee camps around the region.(AP Photo/Vadim Ghirda)

Τις ανησυχίες της για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία εκφράζει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το προβληματικό σημείο που εντοπίζει είναι ότι οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, όπου ορισμένες εθνικότητες δεν προστατεύονται, όπως δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης.

Ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της UNHCR για την Ευρώπη, δήλωσε στο ελβετικό ραδιόφωνο RTS πως τα ποσοστά αποδοχής από την Τουρκία προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν είναι «πολύ χαμηλά», περίπου 3%.

«Η επαναπροώθηση ανθρώπων που δεν θα έχουν πρόσβαση σε προστασία στην Τουρκία θέτει ένα ορισμένο αριθμό προβλημάτων σε όρους διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου», είπε ο Κοστέλ. «Ελπίζω πως μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ένας ορισμένος αριθμός επιπλέον εγγυήσεων θα τεθεί σε εφαρμογή ώστε οι άνθρωποι που επαναπροωθούνται στην Τουρκία να έχουν πρόσβαση στην εξέταση της αίτησής τους (για άσυλο)», είπε.

Sponsored Post