ΔΙΕΘΝΕΣ
10/03/2016 06:21 EET | Updated 10/03/2016 06:21 EET

Η Αίγυπτος θα απαγορεύσει διά νόμου την μπούρκα και τη νικάμπ

Richard Lautens via Getty Images
MISSISSAUGA, ON - OCTOBER 7: Afia Baig has worn her niqab in canada for 20 years and is seen in her Mississauga home. Afia has lived in Canada for two decades and wears the niqab. She's perplexed as to why this has suddenly become an election issue. October 7, 2015 Richard Lautens/Toronto Star (Richard Lautens/Toronto Star via Getty Images)

Η Αιγυπτιακή Βουλή σχεδιάζει την απαγόρευση της μπούρκας και της νικάμπ δια νόμου σε δημόσιους χώρους και κυβερνητικά ιδρύματα, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πρόκειται για δύο είδη μαντίλας που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο της γυναίκας, τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την βουλευτή Amna Nosseir που στηρίζει τον συγκεκριμένο νόμο, η κάλυψη ολόκληρου του προσώπου αποτελεί εβραϊκή παράδοση και όχι επιταγή της μουσουλμανικής θρησκείας. Το Κοράνι μάλιστα, παρόλο που προτρέπει τις γυναίκες να ντύνονται «σεμνά», κατακρίνει την κάλυψη ολόκληρου του προσώπου.

Υπενθυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί σειρά μέτρων που απαγόρευαν τα συγκεκριμένα είδη μαντίλας σε δημόσια Πανεπιστήμια. Τον Φεβρουάριο, η Ιατρική Σχολή του Καΐρου είχε απαγορεύσει από τις νοσοκόμες και τις γιατρούς να φορούν το συγκεκριμένο ρούχο κατά την διάρκεια της πρακτικής τους, καθώς θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών. Τον Σεπτέμβριο του 2015 το ίδιο Πανεπιστήμιο είχε απαγορεύσει τη χρήση της νικάμπ από το διδακτικό προσωπικό, καθώς η κάλυψη του στόματος παρεμποδίζει την ομιλία.