ΔΙΕΘΝΕΣ
10/03/2016 05:07 EET | Updated 10/03/2016 09:00 EET

Βύθιση ταχύπλοου με μετανάστες και πρόσφυγες ανοικτά των τουρκικών ακτών. Πέντε νεκροί μεταξύ των οποίων και ένα μωρό

Alexander Koerner via Getty Images
MYTELENE, GREECE - MARCH 09: A life vests floats in the water after an inflatable boat with refugees arrived, crossing the sea from Turkey to Lesbos, some 5 kilometres south of the capital of the Island, Mytelene on March 9, 2016 in Mytelene, Greece. During the night six inflatable baots reached the beaches of Lesbos. Joined Forces of the Standing NATO (North Atlantic Treaty Organisation) Maritime Group 2, including German Navy supply vessel 'Bonn' have arrived at the coast of the greek Island of Lesbos today in order to patrol between the coast of Turkey and Greece. Turkey has announced today to take back illegal migrants from Syria and to exchange those with legal migrants. (Photo by Alexander Koerner/Getty Images)

Πέντε Αφγανοί, ανάμεσά τους δύο παιδιά κι ένα μωρό έξι μηνών, πνίγηκαν στη διάρκεια της νύκτας στο Αιγαίο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ελλάδα, την ώρα που η Τουρκία αρχίζει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την ΕΕ για τη μείωση των παράτυπων μεταναστών.

Η ροή των μεταναστών που διακινδυνεύουν τον επικίνδυνο διάπλου δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής να μειώνεται σημαντικά από τη Δευτέρα που η Τουρκία κατέληξε σ' ένα σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, βάσει του οποίου θα προσπαθήσει να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή με αντάλλαγμα χρηματοδότηση και πολιτικές ανταμοιβές.

Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε πως η σύμφωνία, βάσει της οποίας η Άγκυρα συμφώνησε να πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες, δεν ισχύει γι' αυτούς που έχουν ήδη φθάσει στα ελληνικά νησιά και ότι ο αριθμός αυτών που θα επιστρέψουν αναμένεται να φθάσει τελικά σε χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ένα από τα θύματα του χθεσινοβραδινού ναυαγίου, που σημειώθηκε όταν το σκάφος έπεσε σε θαλασσοταραχή καθώς έπλεε προς τη Λέσβο, κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, όμως υπέκυψε μόλις έφθασε εκεί και οι προσπάθειες ανάνηψης δεν είχαν αποτέλεσμα, δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Από τα τέσσερα πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα, ένα ανήκε σε βρέφος έξι μηνών, δήλωσαν διασώστες. Άλλοι εννέα άνθρωποι ανασύρθηκαν από το νερό ζωντανοί.

"Η επιχείρηση διάσωσης για τους δύο άλλους συνεχίζεται", δήλωσε ο αξιωματούχος της ακτοφυλακής. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως στην ομάδα περιλαμβάνονταν και Ιρανοί, όμως η ακτοφυλακή αργότερα το διέψευσε.

"Η διαμόρφωση της νοοτροπίας ότι 'δεν μπορείτε πια να πηγαίνετε εκεί, δεν υπάρχει ελπίδα εκεί' είναι η βάση για την αποτροπή (της παράτυπης μετανάστευσης)", δήλωσε ο Μποζκίρ στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η Τουρκία θα ανταποκριθεί έως την 1η Μαΐου στους όρους της ΕΕ για να ταξιδεύουν οι τούρκοι πολίτες στην Ευρώπη χωρίς να χρειάζονται βίζα, που θεωρείται από πολλούς Τούρκους το κύριο όφελος από τη συμφωνία. Οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν απαιτήσεις, περιλαμβανομένης της αλλαγής της τουρκικής πολιτικής για τις θεωρήσεις εισόδου έναντι ισλαμικών κρατών και της εισαγωγής βιομετρικών διαβατηρίων που είναι δυσκολότερο να πλαστογραφηθούν

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)