ΔΙΕΘΝΕΣ
11/03/2016 06:01 EET | Updated 11/03/2016 06:19 EET

Το χαβά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ: Εάν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές

ASSOCIATED PRESS
Macedonia's incumbent President Gjorge Ivanov talks to the media after casting his ballot for the elections, in Skopje, Macedonia, Sunday, April 27, 2014. Polls opened for Macedonia's double election, a presidential election runoff and snap national elections. Conservatives are favored to win both contests. (AP Photo/Boris Grdanoski)

O πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα BILD ξιφουλκεί κατά πάντων : της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατηγορεί την Γερμανία ότι αρνείται τη συνεργασία με την ΠΓΔΜ σε θέματα ασφαλείας και θεωρεί ότι απέτυχε στο θέμα της ασφάλειας και την Ελλάδα ότι επιτρέπει σε τζιχαντιστές να περνούν από το έδαφός. Προσθέτει δε, πως αν η χώρα του είχε βασιστεί στις Βρυξέλλες και δεν είχε αντιδράσει, η Ευρώπη θα είχε κατακλυστεί από τζιχαντιστές. Θεωρεί ότι η ΠΓΔΜ είναι εγκαταλελειμμένη από την Ε.Ε. στο προσφυγικό αν και προστατεύει ένα κράτος μέλος της, την Ελλάδα. Ο Ιβάνοφ λέει, επίσης, ότι η χώρα του ήταν πάντα θύμα των θεσμών της Ε.Ε., και ότι επί 25 χρόνια της λένε ψέμματα. Μέμφεται την Ελλάδα ότι μπλοκάρει την ένταξή της στην Ε.Ε. , και προσθέτει πως κανένας δεν τα πάει καλά με τους Έλληνες, αλλά η χώρα του πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της στην διαμάχη μαζί της, ενώ παραπονείται, ότι παρά τις αμέτρητα θετικές εκθέσεις η ΠΓΔΜ είναι εγκλωβισμένη σε ένα ασανσέρ, χωρίς να έχει καμιά ευρωπαϊκή προοπτική.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η "Μακεδονία" αφήνεται στο έλεος του Θεού. Στην προσφυγική κρίση πληρώνουμε τα λάθη της Ε.Ε., ήδη έπρεπε να ξοδέψουμε 25 εκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων, κηρύξαμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και τι πήραμε από την Ευρώπη; Τίποτα, ούτε ένα λεπτό! Αντ΄αυτού πρέπει τώρα να προστατέψουμε ως μη κράτος μέλος της Ε.Ε. μια ευρωπαϊκή χώρα, δηλαδή την Ελλάδα», λέει ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Εμείς δεν είμαστε τίποτα, ούτε μέλος της Ε.Ε. ούτε της Σένγκεν, ούτε του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μας θέλει. Και μολαταύτα προστατεύουμε την Ευρώπη μπροστά από μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ελέγχει πλημμελώς τους πρόσφυγες ή μάλλον απλώς τους έχει αφήσει να φύγουν. Το θέμα της ασφάλειας στην προσφυγική κρίση ξεχάστηκε εντελώς. Αν είχαμε βασιστεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε αντιδράσει οι ίδιοι, θα είχαμε κατακλυστεί από τζιχαντιστές».

«Κοιτάξτε τα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα, όλα είναι πλαστογραφημένα ή κλεμμένα, 9000 έχουν κατασχεθεί. Ορισμένοι υποτιθέμενοι πρόσφυγες ταξιδεύουν με πλαστές ταυτότητες σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα τους δίνει απλώς την σφραγίδα για να συνεχίσουν το ταξίδι. Πρέπει να υποθέσουμε βάσιμα, ότι πολλοί , οι οποίοι ήταν καθοδόν με αυτά τα έγγραφα, ήθελαν να εισέλθουν ως εξτρεμιστές μαχητές στον προσφυγικό διάδρομο», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

«Υπάρχει στην προσφυγική κρίση μια ανθρωπιστική πλευρά και μια πλευρά ασφάλειας. Στο θέμα του ανθρωπισμού η Γερμανία ενήργησε πολύ καλά, αλλά στο θέμα της ασφάλειας απέτυχε. Δίνω μόνο ένα παράδειγμα: Θέλαμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες για τους φερόμενους ως τζιχαντιστές. Αλλά κανείς δεν ήθελε τα δεδομένα. Μας είπαν : Δεν μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί σας, είσθε τρίτη χώρα, δεν επιτρέπεται να ανταλλάξουμε δεδομένα», λέει ο Ιβάνοφ.

«Ήμασταν πάντα θύμα των θεσμών της Ε.Ε. Επί 25 χρόνια μας λένε ψέμματα και μας χρησιμοποιούν. Επτά φορές επρόκειτο να είμαστε υποψήφιοι προς ένταξη στην Ε.Ε., αλλά πάντα υπήρχε ένα μπλοκάρισμα, το οποίο προκαλούσε η Ελλάδα. Κανένας δεν τα πάει καλά με τους Έλληνες, αλλά εμείς πρέπει μόνοι να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας σε αυτήν την διαμάχη με αυτή τη χώρα», υποστηρίζει ο Ιβάνοφ.

«Δεν είμαστε τέρατα τα οποία πυροβολούν κατά προσφύγων πολέμου! Θα πρέπει καταρχάς να δούμε προς την ελληνική πλευρά . Εκεί βρίσκονται αστυνομικοί, οι οποίοι θα έπρεπε να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Αλλά προφανώς δεν το μπορούν».

«Αυτοί παίρνουν τώρα ξανά 700 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε, αυτοί παίρνουν τα πάντα, ό,τι θελήσουν. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι δεν κάνουν τίποτα με αυτά! Γιατί δεν υπάρχουν καθόλου καταυλισμοί, καθόλου hotspots; Έχω καταλάβει ότι για την Ευρώπη είμαστε αδιάφοροι , αλλά δεν θα επιτρέψω να θεωρηθούμε υπεύθυνοι τώρα ακόμα και για τα λάθη των άλλων! Η Ε.Ε δεν πρέπει να κατηγορεί πλέον την "Μακεδονία"», ισχυρίζεται ο Ιβάνοφ.

«Παρά τις αμέτρητες θετικές εκθέσεις δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη με ευρωπαϊκή προοπτική. Είμαστε κατά μία έννοια εγκλωβισμένοι επί 25 χρόνια σε ένα ασανσέρ».