ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/03/2016 02:40 EET | Updated 11/03/2016 02:40 EET

Αξιολόγηση: Οι απαιτήσεις των δανειστών στο φορολογικό και το Ασφαλιστικό

sooc

Οι πρώτες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, δείχνουν ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στρωμένος με «αγκάθια». Οι δανειστές ανοίγουν ένα ένα τα χαρτιά τους παρουσιάζοντας όλες τις απαιτήσεις τους σχετικά με τα μέτρα και τις δράσεις στις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Ήδη στις δύο πρώτες ημέρες επαφών οι δανειστές έβαλαν νέα δεδομένα σχετικά με την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση όπου εξέφρασαν μεγάλες αντιρρήσεις το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ στο φορολογικό παρουσίασαν πρόταση με μειωμένο αφορολόγητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν στη μείωση του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων , το οποίο υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μειωθεί δραστικά προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Αν και η ίδια πρόταση είχε παρουσιαστεί στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και στην προηγούμενη επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα, είναι δεδομένο ότι απέχει πολύ από τις κυβερνητικές θέσεις.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου στις 9.500 ευρώ και φέρνει επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ με καθιέρωση συντελεστή 42% από τα 30.000 ως τα 60.000 ευρώ εισοδήματος και ανώτατο συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει και το ύψος του δημοσιονομικού κενού, καθώς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης καμία από τις δύο πλευρές δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που κάνουν οι δανειστές και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα για την κάλυψη του καθώς έχουν μεταβληθεί προς το καλύτερο τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν παρών κατά την συνάντηση, δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι και η διαφορά των 600 -700 εκατ. ευρώ που φέρεται ότι υπάρχει στα έσοδα μπορεί να κλείσει, αφού τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο λόγω των καλύτερων επιδόσεων που εμφανίζει η ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση Τσακαλώτος - Χουλιαράκης ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους επικεφαλής των Θεσμών για το Σάββατο προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου το φορολογικό και το θέμα του δημοσιονομικού κενού.

Στο άλλο «καυτό» μέτωπο του Ασφαλιστικού, μετά τις αντιρρήσεις τις οποίες εξέφρασαν οι θεσμοί για το σχέδιο που τους παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο πρώτο τους ραντεβού, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει το Σάββατο στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων το «plan B» με προτάσεις που θα προσεγγίζουν τις απαιτήσεις των δανειστών.

Πλέον η κυβέρνηση βάζει το «δίχτυ» προστασίας για τις συντάξεις στα 1.300 ευρώ κύριας και επικουρικής,  καθώς οι θεσμοί έκαναν ξεκάθαρο από το πρώτο κιόλας ραντεβού ότι ο στόχος για εξοικονόμηση 1% από το Ασφαλιστικό θα πρέπει να επιτευχθεί και με μείωση στις υφιστάμενες συντάξεις.