ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2016 17:09 EET | Updated 13/03/2016 17:09 EET

Κουρτς: Πρέπει να κλείσουμε και το μεσογειακό πέρασμα μέσω Ιταλίας

ASSOCIATED PRESS
Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz addresses the media after his talks with Spanish Foreign Minister Jose Manuel Garcia-Margallo at the foreign ministry in Vienna, Austria, Monday, May 11, 2015. (AP Photo/Ronald Zak)

Το κλείσιμο και της μεσογειακής διαδρομής των προσφύγων μέσω Ιταλίας πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Bild.

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους διακινητές από το έργο τους. Γι΄ αυτό θα πρέπει να κάνουμε και κατά μήκος της μεσογειακής διαδρομής προς Ιταλία ό,τι κάναμε στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός, προσθέτοντας ότι τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Ο ίδιος άσκησε ακόμα κριτική στην προσφυγική πολιτική που έχει ακολουθήσει η Ευρώπη, λέγοντας ότι η βοήθεια που έχουν προσφέρει πολλά κράτη-μέλη είχαν ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες να αρχίσουν να κατευθύνονται προς τη Γηραιά ήπειρο.

«Έπρεπε να σταματήσουμε να μεταφέρουμε με κρατική οργάνωση κάθε πρόσφυγα που έφτανε στην Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ανταποκρινόμασταν στις επιθυμίες των προσφύγων, το οποίο είναι ανθρωπίνως κατανοητό. Την ίδια ώρα όμως φροντίσαμε ώστε να ξεκινούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με κατεύθυνση την Ευρώπη», είπε.

Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ο Κουρτς προειδοποιεί για τον κίνδυνο που επιφυλάσσουν οι υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι της Άγκυρας:

«Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην γίνουμε έρμαιο της Τουρκίας. Αυτό προϋποθέτει να ανακτήσουν και πάλι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον έλεγχο του ποιος έρχεται. Οι πρόσφυγες θα πρέπει λοιπόν να περιθάλπονται στην Ελλάδα και να μην τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία και την Αυστρία».

Την ίδια στιγμή, ο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Αυστρίας, Κρίστοφ Σένμπορν, σε συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας, καταδίκασε το κλείσιμο των συνόρων, κάνοντας λόγο για μονομερείς ενέργειες.

«Το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, έγινε μονομερώς, χωρίς ομόφωνη ευρωπαική απόφαση, χωρίς την Ελλάδα και τη Γερμανία, γεγονός που θεωρώ ως μία πράξη ελλιπούς ευρωπαικής αλληλεγγύης».