ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2016 09:12 EET | Updated 14/03/2016 18:28 EET

Μεγάλος αριθμός προσφύγων πέρασαν ποταμό - φυσικό σύνορο με την ΠΓΔΜ

Matt Cardy via Getty Images
IDOMENI, GREECE - MARCH 14: Migrants try to cross a river after leaving the Idomeni refugee camp on March 13, 2016 in Idomeni, Greece. The decision by Macedonia to close its border to migrants on Wednesday has left thousands of people stranded at the Greek transit camp. The closure, following the lead taken by neighbouring countries, has effectively sealed the so-called western Balkan route, the main migration route that has been used by hundreds of thousands of migrants to reach countries in western Europe such as Germany. Humanitarian workers have described the conditions at the camp as desperate, which has been made much worse by recent bouts of heavy rain. (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

Τα ορμητικά νερά ποταμού που χωρίζει την Ελλάδα από την ΠΓΔΜ πέρασε μεγάλη ομάδα προσφύγων που παρέμεναν εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Κρατώντας ένα σχοινί και υποβασταζόμενοι από εθελοντές, περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες πέρασαν ποτάμι που αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο ακριτικό χωριό Μόνι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρώτη ομάδα που εγκατέλειψαν την Ειδομένη είχαν λάβει στα χέρια τους χαρτί που κυκλοφόρησε  αργά το βράδυ της Κυριακής στον καταυλισμό. Το χαρτί παρακινούσε τους πρόσφυγες να περάσουν από κρυφά περάσματα τα σύνορα, τα οποία όμως ήταν επικίνδυνα, καθώς από αυτά περνούν ορμητικά ρεύματα.

Drone footage shows refugees crossing river in Greece

People form a human chain across a river in Greece as more than 3,000 migrants and refugees attempt to make it to Macedonia.

Posted by Channel 4 News on Monday, 14 March 2016

Το πρωί της Δευτέρας τρεις Αφγανοί έχασαν την ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν χείμαρρο κοντά στην κωμόπολη Γευγελή, ενώ άλλοι 23 διασώθηκαν. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή και είναι καλά στην υγεία τους.

Παρόλα αυτά, οι πρόσφυγες συνέχιζαν μέχρι τη δύση του ήλιου να περνούν από τον ποταμό, με την βοήθεια όμως των εθελοντών. Στον χώρο βρέθηκαν διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της πΓΔΜ για να αποτραπεί η είσοδος και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Το πέρασμα των προσφύγων προς την ΠΓΔΜ κατέγραφαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που είχαν ταξιδέψει μέχρι την Ειδομένη. Το απόγευμα, σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κολεσίδη, οι αρχές της γειτονικής χώρας συνέλαβαν 30 φωτορεπόρτερ.

Οι φωτορεπόρτερ ακολουθούσαν τους πρόσφυγες οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης . Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού» είπε ο Γιάννης Κολεσίδης. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόι όπου είναι δίπλα από τη Γευγελή και τους οδηγούν στο αστυνομικού τμήμα της Γευγελής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post