Ασφυκτικό πρέσινγκ εντός εκτός συνόρων από τον Μητσοτάκη

Ασφυκτικό πρέσινγκ εντός εκτός συνόρων από τον Μητσοτάκη
Eurokinissi

Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ να μεταβεί στην Ειδομένη λίγες ώρες μετά τις τραγικές εικόνες στα σύνορα με τα Σκοπιά και την απέλπιδα προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν μέσα από τις λάσπες και τους χειμάρρους το συρματόπλεγμα που έχει υψώσει η γειτονική χώρα, αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση της άσκησης ασφυκτικού πρέσινγκ προς την πλευρά της κυβέρνησης, την οποία εδώ και καιρό η ΝΔ κατηγορεί για αδράνεια και ανικανότητα, με τις εικόνες ντροπής να δυσφημούν την χώρα σε ολόκληρη την υφήλιο.

«Η Ειδομένη έχει εξελιχθεί σε έναν τόπο που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία παρουσία του Κράτους» εξηγούσε ο εκπρόσωπος Τυπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος περιγράφοντας τους λόγους της ξαφνικής επίσκεψης του προέδρου του κόμματος στην περιοχή, η οποία - όπως τόνισε - έγινε «τόπος απάνθρωπης δοκιμασίας, απόλυτης ανασφάλειας, με διαστάσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία και διπλωματικές και διακρατικές σχέσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται ήδη για ένα ακόμα δρομολόγιο Βρυξελλών οπού για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα καλείται να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την παραμονή του κρίσιμου Συμβουλίου Κορυφής με αιχμή το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει την Πεμπτη στην βελγική πρωτεύουσα στη σκιά των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ που οδήγησαν σε "de facto" κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας.

Στις κατ´ ιδιαν επαφές που θα επιδιώξει να έχει στο περιθώριο της συνάντησης των κεντροδεξιών ηγετών που μετέχουν στο ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταφέρει τους προβληματισμούς του για το κομμάτι της συμφωνίας που αφορά και στις υποχρεώσεις που καλείται να αναλάβει και η Τουρκία, κυρίως για το κομμάτι εκείνο που εμφανίζει την ηγεσία της ΕΕ έτοιμη να δώσει γη και ύδωρ στην Άγκυρα - βιζα, άνοιγμα κεφαλαίων για ενταξιακή πορεία Τουρκίας κτλ... - χωρίς να είναι εξασφαλισμένη και η επανεισδοχή όσων προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στα ελληνικά νησιά, αλλά και στο ηπειρωτικό κομμάτι της Ελλάδας.

Αν και είναι προφανές ότι η παρουσία του στο εξωτερικό δεν αφήνει περιθώρια για κριτική στην κυβέρνηση, στο εσωτερικό το ένα μετά το άλλο τα γαλάζια στελέχη ανεβάζουν τους τόνους της κτιριακής τους απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, με τελικό αποδεκτή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Οι λέξεις «ανίκανη» και «ιδεοληπτική» χρησιμοποιούνται πλέον κατά κόρον για να περιγράψουν τις επιλογές της κυβέρνησης, με τους περισσότερους βουλευτές της ΝΔ περίπου να προεξοφλούν ότι υπό το βάρος του προσφυγικού από τη μια, αλλά και την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι πλέον πολύ πιθανό να καταρρεύσει επιλέγοντας ωστόσο να επιρρίψει τις ευθύνες στους άλλους.

Το πρόγραμμα των περιοδειών που εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΝΔ σε Βοιωτία και Φθιώτιδα, ήταν η αρχή μιας συνολικής στρατηγικής αμφισβήτησης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ παράλληλα, ενόψει και του Συνεδρίου της ΝΔ τον Απρίλιο, αποτελεί και μια προσπάθεια συστράτευσης και κινητοποίησης της γαλάζιας βάσης.

Δημοφιλή