Σουλτς: Δεν περιμένω τελική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής

Σουλτς: Δεν περιμένω τελική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής
European Parliament President Martin Schultz speaks as he arrives for an EU summit at EU headquarters in Brussels on Sunday, Oct. 25, 2015. EU leaders meet on Sunday to discuss refugee flows along the Western Balkans route. (AP Photo/Virginia Mayo)
European Parliament President Martin Schultz speaks as he arrives for an EU summit at EU headquarters in Brussels on Sunday, Oct. 25, 2015. EU leaders meet on Sunday to discuss refugee flows along the Western Balkans route. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS

Την εκτίμηση ότι η Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας δεν θα έχει την πολυπόθητη έκβαση εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke (WAZ, Berliner Morgenpost κ.α.), όπως μεταδίδει η Deutshe Welle.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δηλώνει ότι «μάλλον δεν θα υπάρξει οριστική, επιτυχής έκβαση της συνόδου», θεωρεί ωστόσο ότι «θα σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία».

Όπως επισημαίνει ο Μάρτιν Σουλτς, προϋπόθεση για μία ουσιαστική συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί η ενεργοποίηση του ήδη συμπεφωνημένου μηχανισμού για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνει προειδοποίηση για πιθανή αποτυχία της ΕΕ στο ζήτημα αυτό:

«Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγικής κρίσης. Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση, η Ευρώπη κινδυνεύει με διάλυση».

Ο Μάρτιν Σουλτς υπενθυμίζει ότι διαλυτικές τάσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια και υποστηρίζει ότι «τα χάσματα που έχουν ήδη εκδηλωθεί «μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία της ΕΕ». Η επικείμενη νέα Σύνοδος κορυφής ΕΕ - Τουρκίας καλείται να επικυρώσει οριστικά μία συμφωνία-πακέτο με την Άγκυρα, κατά την οποία η γειτονική χώρα θα δέχεται την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών που έχουν εισέλθει σε ελληνικό έδαφος μέσω Τουρκίας. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ καλείται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα απευθείας μετεγκατάστασης από την Τουρκία, δεχόμενη μάλιστα έναν πρόσφυγα για κάθε «επιστροφή» από την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο κουρδικό ζήτημα»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται και σε άλλα ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ελευθερία του τύπου. Επιπλέον τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο κουρδικό ζήτημα. Προσθέτει όμως ότι σε άλλα θέματα η ΕΕ θα μπορούσε να προσεγγίσει την Τουρκία, για παράδειγμα «στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» ή στο ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φαίνεται να στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των προσφύγων που παραμένουν σε τουρκικό έδαφος.

Αυστηρές προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία έθεσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των συγκυβερνώντων βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ, μιλώντας την Τετάρτη στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης. Μεταξύ άλλων ο Σόιερ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά ούτε και την ελεύθερη διακίνηση όλων των Τούρκων πολιτών χωρίς βίζα, ενώ παράλληλα ζήτησε ρητές αναφορές και δεσμεύσεις από την επικείμενη σύνοδο κορυφής για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα