ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/03/2016 16:35 EET | Updated 17/03/2016 16:35 EET

Παρέμβαση Ακιντζί: Δεν θα επιτρέψουμε η Λευκωσία να γίνει συνομιλητής της Τουρκίας για το Κυπριακό

ASSOCIATED PRESS
Cyprus' president Nicos Anastasiades, right, and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci shake hands as the United Nations envoy Espen Barth Eide, center, smiles before a dinner at the Ledra Palace Hotel inside the UN controlled buffer zone that divides the Cypriot capital Nicosia, on Monday, May 11, 2015. The dinner is the first meeting between Anastasiades and Akinci since the Turkish Cypriot politician _ a left-wing moderate _ soundly defeated the hard-line incumbent in an election last month. Cyprus was split in 1974 when Turkey invaded after a coup by supporters of union with Greece. (AP Photo/Petros Karadjias)

Η Τουρκία δεν θα κάνει συνομιλητή της την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι «ο δρόμος της λύσης (του Κυπριακού) δεν περνά από τις Βρυξέλλες, αλλά από την Λευκωσία.

Σε γραπτή δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει ότι «δεν θα πραγματοποιηθεί η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να βγάλει από τη μέση την ″Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου″ (ΤΔΒΚ) και να κάνει συνομιλητή την Τουρκία».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης στην γραπτή του δήλωση πρόσθεσε ότι σε «μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Η λύση θα βρεθεί στην Κύπρο από τους Κύπριους». Λόγω της προσφυγικής κρίσης, συνέχισε, η Ε.Ε. έχει ανάγκη την βοήθεια της Τουρκίας και αυτό έχει δημιουργήσει την πιθανότητα νέων ανοιγμάτων όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των υπό συζήτηση κεφαλαίων και των (τουρκικών) λιμανιών.

Η ΤΔΒΚ, ανέφερε, από παλιά υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και την διεύρυνση των σχέσεων με την Ένωση σε αυτό το πλαίσιο. «Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι, εάν το Κυπριακό παραμείνει άλυτο, μπορεί να αποτελέσει και έναν περιορισμό σε αυτό. Η λύση του Κυπριακού θα εκτονώσει σε κάποιο βαθμό τις σχέσεις (με την Ε.Ε.), καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια μπροστά στην υποψηφιότητα της Τουρκίας», σημείωσε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε λάθος, πρόσθεσε, να θεωρείται ότι θα εγκαταλειφθούν οι αρχές που για χρόνια φυλάσσονται από την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους, όσον αφορά το άνοιγμα κεφαλαίων. Αυτοί που πιστεύουν ότι οι τουρκοκύπριοι θα αφεθούν εκτός της διαδικασίας λύσης, «βλέπουν όνειρο», είπε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)