Πολιτικές αναταράξεις φέρνει η υπόθεση Μουζάλα. Ποια είναι τα σενάρια εκτός της παραίτησης που εξετάζονται

Πολιτικές αναταράξεις φέρνει η υπόθεση Μουζάλα. Ποια είναι τα σενάρια εκτός της παραίτησης που εξετάζονται
sooc

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος. Το ρήγμα που δημιουργήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις Μουζάλα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά βαθύ και να καταλήξει σε σχίσμα – παρά το ότι και οι δύο πλευρές το απεύχονται. Προς το παρόν συμφωνήθηκε μία εκεχειρία ολίγων ημερών, μέχρι τις 23 Μαρτίου, οπότε επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Π. Καμμένος. Έως τότε τα πνεύματα εκτιμάται ότι θα έχουν ηρεμήσει… Δεν είναι τυχαίο ότι εις εκ των υπουργών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πολύ αργά χθες το βράδυ στα στελέχη του κόμματος με τα οποία μιλούσε συνιστούσε «ψυχραιμία», «χαμηλότερους τόνους» και να μην διαταράξουν την κυβερνητική συνοχή. Ωστόσο είναι σαφές ότι στο γυαλί ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητοι Έλληνες υπάρχει ένα εμφανές ράγισμα. Και είναι άγνωστο αν θα κολλήσει.

Αργά χθες το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Π. Καμμένο που βρισκόταν στο σπίτι του. Ήταν η δεύτερη επικοινωνία τους μέσα σε μία μέρα. Νωρίτερα στο σπίτι του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχαν πάει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ. Επισημαίνεται ότι ο Ν. Παππάς εκτός από στενότατος συνεργάτης και άνθρωπος εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, έχει και πολύ καλές και ειλικρινείς σχέσεις με τον Π. Καμμένο. Πολιτικές σχέσεις που χτίστηκαν και δοκιμάσθηκαν τα «δύσκολα χρόνια» 2012-2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδωσαν αμοιβαίες εξετάσεις αξιοπιστίας στις σχέσεις τους.

Συνεδριάζει η ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Μετά τις επαφές Τσίπρα - Καμμένου

α) «αποσύρθηκε» η απαίτηση του Π. Καμμένου να έχει παραιτηθεί ο Γ. Μουζάλας πριν ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (που ξεκινά στις 9 το πρωί). Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος συμφωνούν με την θέση του Π. Καμμένου για τις δηλώσεις Μουζάλα (μόνο ο Κ. Ζουράρις διαμήνυσε ότι διαφωνεί), αλλά θα υπάρξει συζήτηση ως προς τους χειρισμούς που έγιναν. Σε κάθε περίπτωση όλοι –από τον πρόεδρο ως τον τελευταίο βουλευτή- δηλώνουν ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τους.

β) συμφωνήθηκε πως το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις Μουζάλα θα εξεταστεί λίγες μέρες αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα πάει κανονικά στη σύνοδο κορυφής. Και το θέμα θα συζητηθεί μετά την επιστροφή του Π. Καμμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες (η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 22 Μαρτίου).

γ) επιβεβαιώθηκε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν αίρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Όμως αυτό, όπως διευκρίνισε με tweet του ο Π. Καμμένος, δεν σημαίνει πως αποδέχεται την παρουσία του Γ. Μουζάλα στο υπουργικό συμβούλιο.

Το ερώτημα είναι γιατί ο Π. Καμμένος παρόξυνε την κατάσταση τόσο πολύ χθες το απόγευμα και τι θα γίνει την επόμενη ημέρα - είναι δεδομένο ότι από την πλευρά Καμμένου μοιράσθηκαν οι πληροφορίες ότι ζήτησε από τους συνεργάτες του να μαζέψουν τα πράγματά τους, ότι κάλεσε να επιστρέψουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονταν στο εξωτερικό και ότι ακυρώνει το ταξίδι στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα πλανάται το ερώτημα γιατί τα έκανε όλα αυτά ο Π. Καμμένος. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ετοιμάζεται γα «ηρωική έξοδο» επειδή βλέπει τι έρχεται ή επειδή αδυνατεί να μειώσει τις δαπάνες του υπουργείου του όπως ζητούν οι Θεσμοί. Όμως μέσα σ’ αυτά που έρχονται –ίσως και έως τις 22 του Μάρτη- είναι και το κλείσιμο της αξιολόγησης που σημαίνει το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος. Θα απουσιάσει ο Π. Καμμένος από την δικαίωση της πολιτικής στροφής που έκανε το καλοκαίρι;

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι;

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον τα σενάρια που ακούσθηκαν ήταν έτοιμα από καιρό. Από ανασχηματισμό, εκλογές έως και σχηματισμό άλλης κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Το πιο «προχωρημένο» σενάριο ήταν αυτό που ήθελε νέα κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, με ΠΑΣΟΚ (αλλά χωρίς Ε. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο!) και με το Ποτάμι (αλλά χωρίς τον Χ. Θεοχάρη)! Σημειώνεται ότι σε λίγες μέρες Αλ. Τσίπρας και Φ. Γεννηματά θα καθίσουν μαζί σε συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Πάντως μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι θα σήμαινε αλλαγή στρατοπέδου και εσωτερικής πολιτικής (π.χ. για την διαφθορά και την διαπλοκή) είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Και τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν ωριμάσει τόσο πολύ…

Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι (που εσχάτως κοιτά περισσότερο προς την ΝΔ) έχουν συζητήσει στο εσωτερικό τους μία τέτοια αλλαγή πολιτικής στάσης, η οποία είναι βέβαιο ότι θα τα οδηγήσει σε διάσπαση. Ωστόσο πληροφορίες από την Χ. Τρικούπη που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι έχουν γίνει «άτυπες συζητήσεις» με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η Φ. Γεννηματά ζητά να είναι αντιπρόεδρος αυτής της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ υπέρ Μουζάλα

Στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Γ. Μουζάλα, αποκλείοντας τα σενάρια για αλλαγή κυβέρνησης: από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση («κανείς δεν είναι υπό προθεσμία είτε υπουργός είτε συνεργαζόμενος», είπε κρατώντας ισορροπίες), τους υπουργούς και τα στελέχη μέχρι και την περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου που συνήθως δεν εμπλέκεται πια στα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Στην σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στο Μαξίμου κατέστη σαφές ότι «δεν θα επιτραπεί» η αποπομπή Μουζάλα. Το μήνυμα ήταν τόσο σαφές που οι προσεκτικές διατυπώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγ. Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εκλήφθηκαν από ορισμένους ως «υποτονικές» και «εκτός κλίματος»…

Ανασχηματισμός και νέος υπουργός;

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Γ, Μουζάλα. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού (ενδεχομένως μετά το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης) να υπάρξει μετακίνησή του. Σημειώνεται ότι στα κυβερνητικά σχέδια είναι η ανασυγκρότηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μέσω της ενίσχυσής του με δομές λειτουργίας, αλλά και οργάνωσης της διαχείρισης των κέντρων φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί αυτοτελές υπουργείο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, που θα έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας για τα προσφυγικά ζητήματα.

Στο πλευρό του Γ. Μουζάλα οι Βρυξέλλες

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο της αντικατάστασης του Γ. Μουζάλα αντιμετωπίζεται αρνητικά από τον διεθνή παράγοντα. Στις Βρυξέλλες πληροφορήθηκαν έκπληκτοι τις εξελίξεις, διάβαζαν τις πληροφορίες και την παραπληροφόρηση και αντιμετώπισαν μάλλον με πανικό το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί άλλος υπουργός την ώρα που η προσφυγική κρίση οξύνεται.

Τι λέει ο Γ. Μουζάλας

Ένας ξεχωριστός παράγοντας στην εξίσωση είναι ο Γιάννης Μουζάλας. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν είναι, και δεν θέλει να γίνει, επαγγελματίας πολιτικός. Γι’ αυτό και η πρώτη του απόφαση όταν είδε το βράδυ της Τρίτης την λανθασμένη διατύπωση που έκανε και τις πρώτες αντιδράσεις θέλησε να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Όμως του επισημάνθηκαν από όλες τις πλευρές οι αρνητικές συνέπειες μίας τέτοιας ενέργειας και δεν προχώρησε στην αρχική σκέψη του. Ωστόσο ακόμη και παράγοντες του Μαξίμου φοβόντουσαν χθες το απόγευμα μήπως δεν αντέξει την πίεση…

Δημοφιλή