ΔΙΕΘΝΕΣ
18/03/2016 11:55 EET | Updated 18/03/2016 13:22 EET

Πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε

(FILES) Picture taken on April 28, 2014 shows former German Foreign Minister Guido Westerwelle in Budapest.
As it was confirmed on March 18, 2016 by his foundation, Westerwelle died. / AFP / ATTILA KISBENEDEK        (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
ATTILA KISBENEDEK via Getty Images
(FILES) Picture taken on April 28, 2014 shows former German Foreign Minister Guido Westerwelle in Budapest. As it was confirmed on March 18, 2016 by his foundation, Westerwelle died. / AFP / ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε πέθανε σήμερα, Παρασκευή από λευχαιμία σε ηλικία 54 ετών, ανέφερε το φιλανθρωπικό ίδρυμά του στην ιστοσελίδα του.

Ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος FDP μέχρι το 2011 και δικηγόρος, ο Βεστερβέλε διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στη δεύτερη κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ από το 2009 έως το 2013.

"Πενθούμε τον ηγέτη μας Γκίντο Βεστερβέλε. Πέθανε στις 18 Μαρτίου 2016 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κολονίας από παρενέργειες της θεραπείας στην οποία υποβαλόταν για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας" ανακοίνωσε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Βεστερβέλε. "Θα μας λείψει απεριόριστα", προστίθεται στην ανακοινωση.

Πέρσι τον Ιούνιο το ίδρυμα είχε ανακοινώσει ότι ο Βεστερβέλε έπασχε από "οξεία λευχαιμία" και ότι υποβαλόταν σε θεραπεία με στόχο την πλήρη ίασή του. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός εξέδωσε φέτος τον χειμώνα ένα βιβλίο όπου περιέγραφε τον αγώνα του με τον καρκίνο. "Ασφαλώς θέλω να ζήσω κι άλλο" είχε δηλώσει τον Νοέμβριο σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel.

Ο Βεστερβέλε είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον επιχειρηματία Μίχαελ Μροντς από την Κολονία. Στον ιστότοπο του ιδρύματος σήμερα αναρτήθηκε ένα κείμενο που υπογράφεται και από τους δύο άνδρες: "Δώσαμε τη μάχη. Βλέπαμε τον στόχο. Είμαστε ευγνώμονες για τον χρόνο που περάσαμε μαζί. Η αγάπη παραμένει. Γκίντο Βεστερβέλε και Μίχαελ Μροντς, Κολονία, 18 Μαρτίου 2016".

Ο Γκίντο Βεστερβέλε δεν είχε προηγούμενη εμπειρία όταν ανέλαβε τις τύχες της γερμανικής διπλωματίας, το 2009, αφού το κόμμα του απέσπασε ποσοστό 15% στις εκλογές και αναδείχθηκε σε εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην κυβέρνηση. Η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επικρίθηκε από πολλούς που τον κατηγορούσαν ότι δεν γνώριζε καλά τα θέματα με τα οποία όφειλε να ασχολείται.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post