ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2016 15:38 EET | Updated 19/03/2016 15:47 EET

Ο 7χρονος Ραμί από τη Συρία νοσηλεύεται στη Γερμανία με καρκίνο. Τα αδέλφια όμως και πιθανοί συμβατοί δότες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα

A migrant boy fixes his woolen hat in an improvised camp on the border line between Macedonia and Serbia near the northern Macedonian village of Tabanovce, Friday, March 11, 2016.  About 1,500 refugees remain stranded at the Macedonian border with Serbia as the borders on the Balkan migrant route are closing. (AP Photo/Darko Vojinovic)
ASSOCIATED PRESS
A migrant boy fixes his woolen hat in an improvised camp on the border line between Macedonia and Serbia near the northern Macedonian village of Tabanovce, Friday, March 11, 2016. About 1,500 refugees remain stranded at the Macedonian border with Serbia as the borders on the Balkan migrant route are closing. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Στα χιλιόμετρα που χρειάζεται να διανύσουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία μέχρι τον τελικό τους προορισμό- πιθανότατα κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης- γράφονται κάθε ώρα και λεπτό μικρές και μεγάλες τραγωδίες. Ιστορίες ενός και μόνο ανθρώπου ή ολόκληρων οικογενειών, εραστών και φίλων, γονιών και παιδιών. Πολλές από αυτές μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα η κάθε μια είναι ξεχωριστή. Όσο και ο καθένας από εμάς.

Μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία που έχει συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη είναι αυτή του 7χρονου Σύριου Ραμί που αναδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο τις συνέπειες των πολιτικών χωρών που λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν τους πρόσφυγες από το να επιλέξουν τη δική τους χώρα για να υποβάλλουν άσυλο.

Ας πάρουμε όμως αυτή την ιστορία από την αρχή. Ο μικρός Ραμί νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γερμανίας και χρήζει άμεσης μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Οι πιο πιθανοί όμως συμβατοί δότες είναι τα αδέλφια του.

Το πρόβλημα όμως είναι πως τα αδέρφια του δεν είναι στη Γερμανία όπως εκείνος. Ο πατέρας του αγοριού, έφυγε πρώτος με τον γιο του, που πάσχει από λέμφωμα Hodgkin γιατί στο Λίβανο όπου είχαν αρχικά μεταβεί δεν μπορούσε να νοσηλευτεί. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα μπορούσαν να επανενωθούν στη Γερμανία αλλά βάσει το νέου νόμους – που στόχο έχει να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να επιλέγουν τη Γερμανία για να ζητήσουν άσυλο- επιτρέπει πλέον την επανένωση οικογεινειών μετά από δυο χρόνια.

Επειδή όμως ο Ραμί δεν έχει τόσο χρόνο στη διάθεσή του, έπρεπε η μητέρα και τα αδέρφια του να βρουν να φτάσουν αυτά σε εκείνον με τον παράνομο τρόπο.

Μόνο που τα σύνορα πρόλαβαν να κλείσουν και μαζί με την μητέρα και τα αδέρφια του στην Ελλάδα «παγιδεύτηκε» και η ελπίδα του Ραμί για βρει συμβατό δότη.

Ευτυχώς όμως, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα και το δημοσίευμα του Independent που ανέδειξε την ιστορία του Ραμί, η μητέρα και αδέρφια του εντοπίστηκαν τελικά στη Θεσσαλονίκη και η οικογένεια, σύμφωνα με πληροφορίες, φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της πόλης. Τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει αίτηση ασύλου ενώ οι ελληνικές αρχές, όπως διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, θα φροντίσουν για την ταχύτατη προώθηση του θέματος για ανθρωπιστικούς λόγους και θα έρθουν άμεσα σε επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές προκειμένου να επανενωθεί η οικογένεια.