ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2016 08:35 EET | Updated 20/03/2016 08:36 EET

Θιβέτ: Οι εξόριστοι Θιβετανοί εκλέγουν τον επικεφαλής της κυβέρνησής τους προσπαθώντας να συντηρήσουν τον αγώνα τους για αυτονομία από τη

LOBSANG WANGYAL via Getty Images
Former political prisoner 85-year-old Tibetan Palden Gyatso (C) is guided as he casts his vote to elect a Sikyong (Prime Minister) of the Central Tibetan Administration and members of the parliament in McLeod Ganj on 20 March 2016. Tens of thousands of exiled Tibetans have voted for a new leader tasked with sustaining their struggle for greater autonomy in their Chinese-ruled homeland as the Dalai Lama retreats from the political frontline. / AFP / Lobsang Wangyal (Photo credit should read LOBSANG WANGYAL/AFP/Getty Images)

Εξόριστοι Θιβετανοί σε όλη την Ινδία και το εξωτερικό άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για να εκλέξουν τον πολιτικό ηγέτη τους για τα πέντε επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να συντηρήσουν τον αγώνα τους για την εξασφάλιση αυτονομίας για το Θιβέτ, το οποίο κυβερνά η Κίνα.

Χιλιάδες μοναχοί και μοναχές, φοιτητές και άνδρες και γυναίκες έκαναν ουρές για να ψηφίσουν έξω από τα εκλογικά τμήματα στην Νταραμσάλα, μια ινδική πόλη στους πρόποδες των Ιμαλαΐων όπου ζει εξόριστη μια κοινότητα Θιβετανών με τον Δαλάι Λάμα, ελπίζοντας σε μια επανάληψη των συνομιλιών με την Κίνα.

Πρόκειται για τις δεύτερες τέτοιες εκλογές μετά την απόφαση του χαρισματικού 80χρονου μοναχού και νομπελίστα της Ειρήνης να παραιτηθεί από την πολιτική εξουσία του και να την παραχωρήσει σ' ένα δημοκρατικό σύστημα που θα διαρκέσει και μετά τον θάνατό του.

Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Θιβέτ, η οποία εκπροσωπεί σχεδόν 100.000 εξόριστους Θιβετανούς που ζουν σε περίπου 30 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ινδία, το Νεπάλ, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Τα εκλογικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 27 ή τις 28 Απριλίου. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 90.377 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους αναμένεται ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Ο "Σικιόνγκ" ή εκλεγμένος ηγέτης θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις πολιτικές και τις διπλωματικές αποφάσεις, καθώς ο Δαλάι Λάμα αποχωρεί από το προσκήνιο ενώ επικρατεί αβεβαιότητα για το πώς θα επιλεγεί ο διάδοχός του.

"Αναφορικά με τον διάλογο με την Κίνα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, προσπάθειες", είπε στο Ρόιτερς αφού ψήφισε ο Λομπσάνγκ Σεντζέ, ο απερχόμενος Σικιόνγκ. "Η πλευρά μας ειναι πρόθυμη και έτοιμη και μόλις οι Κινέζοι μας δώσουν κάποιο θετικό σινιάλο, θα είμαστε έτοιμη να προχωρήσουμε περισσότερο".

Οι ανησυχίες για την υγεία του Δαλάι Λάμα μετά τη νοσηλεία του φέτος σε αμερικανικό νοσοκομείο, ενισχύουν τη σημασία της σημερινής ψηφοφορίας για να παραμείνει ζωντανό το ζήτημα του Θιβέτ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)