ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/03/2016 13:25 EET | Updated 21/03/2016 13:25 EET

Που τοποθετούνται οι πρώτοι Έλληνες αστυνομικοί-παρατηρητές στην Τουρκία

Anadolu Agency via Getty Images
IDOMENI, GREECE - MARCH 21: A refugee plays in the makeshift camp at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni on March 21, 2016. Refugees' 'journey of hope' towards Western European countries where they dream of having a better life ends in the Balkans following the latest deal between Turkey and EU. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία τοποθέτησης Τούρκων παρατηρητών στην Ελλάδα και Ελλήνων παρατηρητών στην Τουρκία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου για το προσφυγικό.

Από την Τουρκία έρχονται συνολικά 25 κρατικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της γείτονος, οι οποίοι δεν είναι αστυνομικοί καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία στην Τουρκία δεν αποτελείται από ενστόλους.

Αναλυτικά, οι Τούρκοι σύνδεσμοι αστυνομικών καθηκόντων τοποθετούνται: 6 στη Χίο, 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.

Από την Ελλάδα, σε πρώτη φάση, φεύγουν 5 αστυνομικοί, από την αντίστοιχη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Αλλοδαπών), οι οποίοι θα τοποθετηθούν οι 3 στο Δικελί (απέναντι από τη Λέσβο) και οι άλλοι 2 στον Τσεσμέ (απέναντι από τη Χίο).

Όταν καθοριστούν τα λιμάνια επιστροφής στην Τουρκία, κάτι που προβλέπεται να αποφασιστεί στη διάρκεια σύσκεψης υπηρεσιακών παραγόντων ΕΕ-Τουρκίας μεθαύριο Τετάρτη στην Άγκυρα, θα σταλούν επιπλέον Έλληνες αστυνομικοί στην τουρκική πλευρά.

Ως προς το θέμα που προέκυψε με το διαβατήριο ενός από τους Τούρκους υπαλλήλους, το οποίο περιείχε σφραγίδα από προηγούμενη επίσκεψή του στο ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου, επισημαίνεται από την Αστυνομία ότι «σε κάθε υπήκοο τρίτης χώρας (και της Τουρκίας) που έρχεται στην Ελλάδα , δεν του απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχει στο διαβατήριό του σφραγίδα του ψευδοκράτους. Όμως, αντί να σφραγιστεί το διαβατήριό του, σφραγίζεται βίζα εισόδου σε ξεχωριστό φύλλο χαρτί το οποίο μπαίνει μέσα στο διαβατήριο. Αυτό εφαρμόστηκε και στην συγκεκριμένη περίπτωση».