ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2016 07:14 EET | Updated 22/03/2016 07:16 EET

Πιθανή αντίδραση στη σύλληψη Αμπντεσλάμ οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες: Τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα

ASSOCIATED PRESS
In this image provided by Daniela Schwarzer, smoke is seen at Brussels airport in Brussels, Belgium, after explosions were heard Tuesday, March 22, 2016. (Daniela Schwarzer via AP)

Με τον τρόμο να επελαύνει ξανά στην Ευρώπη ύστερα από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ και τον σταθμό Μάαλμπεκ του μετρό στις Βρυξέλλες, στα διεθνή ΜΜΕ επικρατεί, όπως ήταν αναμενόμενο, πυρετός, με «μπαράζ» πληροφοριών από όλες τις πλευρές, πολλές εκ των οποίων ανεπιβεβαίωτες.

Όπως τόνισε στη HuffPost Greece ο Αλέξανδρος Νίκλαν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας (IISCA security group ) με εμπειρία στον χώρο της ασφάλειας και ανάλυσης πληροφορίας και εκπαίδευση στο θέμα της τρομοκρατίας, είναι ακόμα πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ωστόσο οι παρούσες πληροφορίες και δεδομένα επιτρέπουν κάποιες δόκιμες υποθέσεις και επισημάνσεις- όπως το ότι οι επιθέσεις μπορεί να αποτελούν πιθανά αντίποινα για τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τρομοκράτη- εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι, καθώς ο ίδιος όταν είχε συλληφθεί είχε φανεί να έχει διασυνδέσεις και με άλλους πυρήνες τρομοκρατών, ενώ υπήρχαν πληροφορίες για κρυμμένα οπλοστάσια σε διάφορα σημεία.

«Το συνδυαστικό χτύπημα σε μετρό και αεροδρόμιο είναι εστιασμένο για να προκαλέσει τον μέγιστο φόβο στον κόσμο (soft targets) κατά την συνήθη μέθοδο επιθέσεων που κάνουν οι τζιχαντιστές. Οι πρώτες 72 ώρες από τα πρώτα χτυπήματα είναι πάντα οι κρίσιμες όπου μπορεί να υπάρξει και συνέχεια επιθέσεων , όχι απαραίτητα στα ίδια μέρη και χώρες. Ήδη Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία είναι σε κόκκινο συναγερμό».

«Υπάρχει ήδη μεγάλη κίνηση σε κοινωνικά δίκτυα με φωτογραφίες μέσα από το αεροδρόμιο και το μετρό, ενώ ενισχυμένη εποπτεία υπάρχει και από υπηρεσίες πληροφοριών στο DarkWeb για γνωστές και άγνωστες ιστοσελίδες που φέρονται να έχουν σχέση με τζιχαντιστές. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αναφορά» συμπληρώνει.

Όπως σημειώνει ο κ. Νίκλαν, σε επιφυλακή έχει τεθεί όλο το σύστημα υγείας στις Βρυξέλες και ανακλήθηκαν όλες οι άδειες σε υπηρεσίες πρώτης αντίδρασης. «Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ΗΠΑ μέσω υπηρεσιών πληροφοριών καθώς είχαν εδώ και καιρό ενημερώσει INTERPOL και EUROPOL για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα».