ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2016 16:41 EET | Updated 22/03/2016 16:49 EET

Κόντρα Ρωσίας - Ουκρανίας. Οι μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου βλέπουν πιθανή εμπλοκή της Μόσχας στην επίθεση στις Βρυξέλλες

Yekaterina Shtukina via Getty Images
MOSCOW REGION, RUSSIA. MARCH 15, 2016. Russia's prime minister Dmitry Medvedev at a meeting of senior members of the Council for Economic Modernisation and Innovative Development under the President of the Russian Federation. The meeting took place at Stankotekh, a machine building factory owned by the Stan group of companies in the town of Kolomna, Moscow Region. Yekaterina Shtukina/Russian Government Press Office/TASS (Photo by Yekaterina Shtukina\TASS via Getty Images)

Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες προκάλεσαν μια νέα λεκτική προστριβή μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς ο αρχηγός των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) έφτασε στο σημείο να μιλήσει για εμπλοκή της Μόσχας στην τραγωδία του Βελγίου, γεγονός που προξένησε την οργισμένη αντίδραση του Ρώσου πρωθυπουργού ο οποίος δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει "κρετίνο".

"Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις χωρίς αποδείξεις. Όμως δεν θα μου προξενούσε κατάπληξη αν ανέκυπτε μια ρωσική εμπλοκή στις επιθέσεις αυτές" είπε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, ο Βασίλ Γκρίτσακ.

Οι δηλώσεις του αρχηγού της SBU μεταδόθηκαν από την ουκρανική τηλεόραση.

Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. "Ο επικεφαλής της SBU Γκρίτσακ που μίλησε για εμπλοκή της Ρωσίας στις επιθέσεις των Βρυξελλών είναι κρετίνος", έγραψε στο Facebook ο Μεντβέντεφ.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, πριν από δύο χρόνια, και τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι στηρίζει στρατιωτικά τους αυτονομιστές, κάτι που η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)