ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2016 10:40 EEST | Updated 29/03/2016 10:40 EEST

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στο βελγικό κοινοβούλιο. Την Τετάρτη αναμένεται να «ανοίξει» το αεροδρόμιο

ASSOCIATED PRESS
Belgium's King Philippe, and Queen Mathilde with Prime Minister Charles Michel and members of the government at lawmakers stand during a moment of silence in memory of the victims of the recent attacks in Belgium, on grounds of the Parliament building Brussels, Thursday, March, 24, 2016. Belgium's prime minister is promising to do everything to determine who was responsible for deadly attacks targeting the Brussels airport and subway system. Charles Michel, in a national mourning speech Thursday, said Tuesday's attacks on the European Union's capital targeted the

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Βελγίου έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, αλλά διατήρησε το επίπεδο του συναγερμού στο τρία της τετραβάθμιας κλίμακας, δήλωσε εκπρόσωπός του, αρνούμενη τις πληροφορίες ότι το επίπεδο του συναγερμού για το κοινοβούλιο αυξήθηκε επισήμως.

"Μας είπαν να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας", σημείωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια του κτιρίου παραμένει στο τρία.

Το Βέλγιο μείωσε το επίπεδο του συναγερμού σε όλη τη χώρα στο τρία την περασμένη εβδομάδα έπειτα από μια σειρά από συλλήψεις υπόπτων που έγιναν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών, του BSC, στο Ζαβεντέμ, η αίθουσα αναχωρήσεων του οποίου αποτέλεσε στόχο των επιθέσεων αυτών την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσαν σήμερα ότι, αν κριθεί ότι τηρούνται όλες οι προδιαγραφές, το αεροδρόμιο μπορεί να ανοίξει και πάλι το νωρίτερο αύριο, αλλά μόνον στο 20% των δυνατοτήτων του.

Σήμερα, Τρίτη ξεκίνησε η δοκιμή μιας "αυτοσχέδιας" ζώνης check-in που θα μπορούσε να επιτρέψει μια περιορισμένη επαναλειτουργία των επιβατικών πτήσεων τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου.

Μια προσωρινή δομή στήθηκε για να παρακαμφθεί η αίθουσα αναχωρήσεων, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν εκεί την περασμένη Τρίτη.

"Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ένας έλεγχος για να δούμε αν όλες οι διαδικασίες μας βρίσκονται σε λειτουργία", σημείωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Αρχικά μόνον λίγες πτήσεις του βελγικού αερομεταφορέα Brussels Airlines, που ανήκει εν μέρει στη γερμανική Lufthansa, θα επιτραπεί να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο BSC.

Μόλις αποκατασταθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η λειτουργία του αεροδρομίου θα προσκληθούν να προωθήσουν τα προγράμματά τους πτήσεων κι άλλες αεροπορικές εταιρείες, διευκρίνισε εξάλλου ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου των Βρυξελλών Αρνό Φάιστ προβλέπει εξάλλου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βελγική οικονομική εφημερίδα L'Echo, ότι προβλέπει μια μερική επανάληψη της δραστηριότητας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στην καλύτερη περίπτωση αύριο, Τετάρτη, και ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας του αεροδρομίου στο 100% των δυνατοτήτων του μπορεί να χρειαστεί μήνες.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)