Το phone-walking μπορεί να στοιχίζει πλέον χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης στις ΗΠΑ

Το phone-walking μπορεί να στοιχίζει πλέον χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης στις ΗΠΑ
Two businesspeople outdoors walking in office town
Two businesspeople outdoors walking in office town
Michael H via Getty Images

Ακριβής μετάφραση στα ελληνικά για το phone-walking δεν υπάρχει αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν είναι κάτι που λίγο έως πολύ το έχουμε κάνει ή κάνουμε όλοι και φυσικά έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές τα σχολιανά μας- και μάλιστα δικαίως- από άλλους πεζούς πάνω στους οποίους πέσαμε ή από οδηγούς οχημάτων που για κάποια δευτερόλεπτα φοβήθηκαν πως θα μας χτυπούσαν. Όπως έχετε καταλάβει το phone-walking δεν είναι παρά η συνήθεια να περπατάμε στο δρόμο και παράλληλα να σερφάρουμε, να στέλνουμε μηνύματα να τουιτάρουμε κλπ στο κινητό μας.

Βέβαια αν και η συνήθεια αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για εμάς και φυσικά εγκυμονεί κινδύνους και για όσους κινούνται γύρω μας από εμάς, μέχρι σήμερα δεν συνιστά αξιόποινο αδίκημα.

Στο Νιού Τζέρσεϊ όμως πλέον συζητούν αυτό το ενδεχόμενο. Στην Πολιτεία των ΗΠΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο να περάσει νόμος που θα προβλέπει ότι η συγκεκριμένη πράξη θα επισύρει ποινή φυλάκισης 15 ημερών ή πρόστιμο 50 δολαρίων. Το αδίκημα (μάλλον θα αποκαλείται distracted walking – αφηρημένο περπάτημα) θα αφορά όσους έχουν τα μάτια τους κολλημένα στα κινητά τους τη στιγμή που διασχίζουν το δρόμο.

Η επιβολή προστίμου και ποινής φυλάκισης προτάθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα διαρκώς αυξανόμενα ατυχήματα που οδηγούν σε τραυματισμούς και τα οποία προκαλούνται από επιβάτες που εστιάζουν όλη την προσοχή τους στο κινητό ακόμη και όταν διασχίζουν τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, στις ΗΠΑ τα 4/5 των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται πεζή οι οποίοι καταλήγουν τραυματισμένοι ακριβώς επειδή δεν προσέχουν τα αυτοκίνητα που κινούνται. «Η αφηρημένοι πεζή, όπως και οι αφηρημένοι οδηγοί αποτελούν πιθανό κίνδυνο για τους ίδιους αλλά και για οδηγούς στο δρόμο», σχολίαζε μέλος του νομοθετικού σώματος της Πολιτείας που εισηγείται και τον σχετικό νόμο.

Πηγή: The Telegraph

Δημοφιλή