ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/03/2016 10:02 EEST | Updated 29/03/2016 10:07 EEST

Στη Βουλή η μάχη Τσίπρα - Μητσοτάκη για τη διαφθορά. Ποια θέματα θα θίξει ο πρωθυπουργός

eurokinissi

Ώρα με την ώρα παροξύνεται το πολιτικό κλίμα ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, η οποία θα διεξαχθεί το απόγευμα. Μία σειρά κινήσεων από τα κόμματα δείχνει ότι θα έχουμε μία έντονη αντιπαράθεση για την διαφθορά, την διαπλοκή και την Δικαιοσύνη.

Το πρωί ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε μήνυση εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, την οποία κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση.

Λίγο αργότερα το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επειδή η πλειοψηφία της αποφάσισε να μην ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Για «έλλειψη ψυχραιμίας», επέκρινε η Ολγ. Γεροβασίλη τον Γ. Κουμουτσάκο, υπενθυμίζοντας ότι περιμένει και τα τιμολόγια της ΝΔ προς τους δημοσιογράφους – εκβιαστές.

Ν. Παππάς: Στενές σχέσεις της ΝΔ με τους εκβιαστές

Ακολούθησε απάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά προς τον βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος κατηγορούσε την κυβέρνηση για «θεσμική εκτροπή». Ο Ν. Παππάς κατηγόρησε την ΝΔ για «στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις» με το κύκλωμα των δημοσιογράφων – εκβιαστών, κατήγγειλε ότι «οι σημερινοί υπόδικοι είχαν τοποθετηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ σε θέσεις – κλειδιά ΔΕΚΟ και τραπεζών μέσω των οποίων «μοίραζαν» διαφημιστικά κονδύλια». Η «προνομιακή αντιμετώπιση» των υπόδικων, υπογραμμίζει ο Ν. Παππάς, «έστελνε το μήνυμα σε όλη την αγορά ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι απολάμβαναν υψηλής πολιτικής προστασίας». Καλεί ακόμη τη ΝΔ να απαντήσει στις «απορίες» που δημιουργούνται από την δημοσίευση τιμολογίων της ΝΔ προς τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους.

Ο Παπασταύρου και οι οκτώ φάκελοι

Στην ενημέρωση των συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγ. Γεροβασίλη έθεσε το θέμα Παπασταύρου, που είναι ένας από τους οκτώ φακέλους με θέματα διαφθοράς που φέρεται να έχει υπό μάλης ο πρωθυπουργός το απόγευμα. «Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει αν προτίθεται να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αλήθειας. Αν συμφωνεί με τον Α. Σαμαρά που είχε πει «μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους», τόνισε δίνοντας και αυτή το στίγμα για το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την οποία στήθηκε το τρίγωνο της διαπλοκής, όπως ήταν η τροπολογία με την οποία αθωώθηκαν αναδρομικά όλοι όσοι έδωσαν δάνεια σε ΜΜΕ, κόμματα και επιχειρήσεις χωρίς εγγυήσεις.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, ενώ η ΝΔ αρνήθηκε να τις παραλάβει ή να τις ελέγξει. Θα υπενθυμίσει τις πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν στη Δικαιοσύνη την περίοδο Αθανασίου – σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το «σύστημα» Αθανασίου στη Δικαιοσύνη αντιδρά στην διερεύνηση των υποθέσεων που όζουν σκάνδαλα. Θα αναδείξει ακόμη την υπόθεση με τους δημοσιογράφους – εκβιαστές, που κατά το Μαξίμου, είχαν στενή σχέση με τη ΝΔ, όπως φαίνεται από τα τιμολόγια που εξέδωσε. Ακόμη θα αναφερθεί και στα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και σε εκδοτικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται πως την πρωτοβουλία για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είχε αναλάβει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης, σημείωνε ότι οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται και χαρακτήριζε δυστύχημα ότι αυτές αναπαράγονται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και το θέμα του κουρέματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων λόγω PSI και δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αναφερθεί στο ζήτημα, αποδίδοντας ευθύνες στους πολιτικούς του αντιπάλους.