ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2016 08:17 EEST | Updated 30/03/2016 08:18 EEST

«Big Daddy Xi»: Ποπ συγκρότημα τραγουδά για τον πρόεδρο της Κίνας. Προπαγάνδα ή φόρος τιμής;

Xinhua News Agency via Getty Images
HARARE, Dec. 1, 2015 -- Chinese President Xi Jinping and his wife Peng Liyuan wave upon their arrival in Harare, Zimbabwe, on Dec. 1, 2015. Xi arrived here Tuesday for a state visit to Zimbabwe. (Xinhua/Xie Huanchi via Getty Images)

Ένα ποπ συγκρότημα στην Κίνα έχει αφιερώσει τα τραγούδια του στον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping. Το συγκρότημα αποτελείται κυρίως από γυναίκες που βλέπουν τον Κινέζο πρόεδρο ως πρότυπο άνδρα, συζύγου και πολιτικού.

«Είναι ο ιδανικός σύζυγος για κάθε κορίτσι», εξηγεί η Tang, μια 39χρονη πρώην μουσικός από την επαρχία Wuxi in Zhejiang.

Πράγματι, πολλά από τα τραγούδια τους αναφέρονται στο πόσο καλός σύζυγος είναι ο Jinping, τον οποίον αποκαλούν «Xi Dada» (Μπαμπάκας Xi), το οποίο θυμίζει το όνομα το οποίο δίνεται σε πολλούς Αμερικανούς ράπερ (Big Daddy). Μερικά από τα τραγούδια έχουν τους εξής τίτλους: «Ο Xi Dada μας», «Ο είδωλο Xi Dada», «Αν θες να με παντρευτείς», «Παντρέψου κάποιον σαν τον Xi Dada», «Η Κίνα έχει τον Xi Dada της», «Γίνε ένας άνδρας που μοιάζει με τον Xi Dada». Το πιο δημοφιλές όμως είναι το «Ο Xi Dada αγαπά την Peng Mama», το οποίο αναφέρεται στην αγάπη του Κινέζου προέδρου για την σύζυγό του, Peng Liyuan.

Ο Xi Jinping, ο οποίος διανύει το τέταρτο έτος της προεδρίας του, έχει καταφέρει να κερδίσει πολλούς πιστούς ακολούθους. Σε αυτό έχει συμβάλει η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ενάντια στην διαφθορά, με τις κινεζικές αρχές να αναφέρουν ότι έχουν τιμωρηθεί τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία ο Jinping.

Σύμφωνα με τον Guardian, αρκετοί παρατηρούν ότι η ειδωλοποίηση του Κινέζου προέδρου θυμίζει κατά πολύ την θεοποίηση του Μάο Τσετούνγκ. Παρόλα αυτά, άλλοι εκτιμούν ότι οι πολίτες δεν τον αντιμετωπίζουν ως θεό, όπως τον Μάο, αλλά σαν έναν πολύ χαρισματικό άνθρωπο. Άλλοι, θεωρούν ότι πρόκειται για έργο των προπαγανδιστών της κυβέρνησης, οι οποίοι κατακλύζουν τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις με τα τραγούδια για να εμποτίσουν την ιδέα ότι ο Jinping είναι ο καταλληλότερος πρόεδρος στα μυαλά των Κινέζων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας δημοσιογράφος του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων αρνήθηκε να απαντήσει στο κατά πόσο τα τραγούδια αποτελούν προπαγάνδα της κυβερνήσεως, όμως παραδέχτηκε ότι είναι ο στιχουργός των τραγουδιών.