ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2016 10:53 EEST | Updated 30/03/2016 10:53 EEST

Ανώτατα όρια στη χορήγηση ασύλου εκτιμά ότι θα μπορεί να θέσει η κυβέρνηση της Αυστρίας

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Austria's Interior Minister Johanna Mikl-Leitner speaks to journalists as she arrives for a Justice and Home Affairs Council at the European Council in Brussels on December 4, 2015. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των δύο ειδικών, στους οποίους η ίδια είχε αναθέσει να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τη νομιμότητα των ανωτάτων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, τα οποία ισχύουν στην Αυστρία από τον Φεβρουάριο, η αυστριακή κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον σίγουρη ότι μπορεί να εφαρμόσει τα όρια αυτά.

«Είναι στο χέρι της αυστριακής κυβέρνησης να θέτει όρια στη χορήγηση ασύλου», τόνισε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σχολιάζοντας το πόρισμα, στο περιθώριο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Τόσο η ίδια όσο και ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες, υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, θεωρούν ότι μπορούν πλέον να εφαρμοστούν τόσο το ανώτατο ημερήσιο όριο των 80 αιτούντων άσυλο στη χώρα όσο και των συνολικά 37.500 αιτούντων άσυλο μέσα στο 2016, που έχει επιβάλει από τον Φεβρουάριο η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων (έναντι των 90.000 που είχε υποδεχθεί η Αυστρία μέσα στην περασμένη χρονιά).

Ήδη, πριν από τη σημερινή δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεών τους, οι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, του Ευρωπαϊκού Δικαίου, Βάλτερ Όμπβεξερ και του Συνταγματικού Δικαίου, Μπερντ-Κρίστιαν Φουνκ, είχαν εκφράσει σε συνεντεύξεις τους τον προβληματισμό τους ως προς τη νομιμότητα της επιβολής ανώτατου ορίου στη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία.

Ο καθηγητής Βάλτερ Όμπβεξερ είχε επισημάνει πως «ένα ανώτατο όριο που προβλέπει έναν απόλυτο αριθμό, πέραν του οποίου δεν θα εξετάζεται πλέον καμία αίτηση για άσυλο, δεν είναι συμβατό ούτε με τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου ούτε με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο συνταγματολόγος Μπερντ-Κρίστιαν Φουνκ, είχε εκτιμήσει πως μία «τιμή αναφοράς» (σ.σ.: όπως αποκαλούν οι Σοσιαλδημοκράτες του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν το «ανώτατο όριο») είναι προβληματική από τη σκοπιά του Συνταγματικού Δικαίου.

Σχολιάζοντας το γεγονός πως το ανώτατο όριο (ή η τιμή αναφοράς) δεν έχει επιβληθεί με νόμο αλλά προήλθε από συμφωνία ανάμεσα στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, ο Μπερντ-Κρίστιαν Φουνκ είχε επισημάνει πως το ότι δεν υφίσταται νομική βάση για ένα ανώτατο όριο, καθιστά τώρα ακόμη περισσότερο ανεπίτρεπτους τέτοιους περιορισμούς.

Ο ίδιος διευκρίνιζε πως εάν υπάρξει νομοθεσία για τη ρύθμιση του ανωτάτου ορίσου, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνεται δεκτή η 37.501 αίτηση χορήγησης ασύλου, αυτή θα ήταν σαφής παράβαση της νομικής προστασίας.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του προέδρου του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος είχε επιστήσει την προσοχή πως «ένας νόμος ο οποίος καθορίζει ένα ανώτατο όριο στο άσυλο, είναι παράνομος και αντισυνταγματικός».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)