ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2016 18:13 EEST | Updated 30/03/2016 18:13 EEST

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη

Kacper Pempel / Reuters
Members of the U.S. 2nd Battalion, 7th Infantry Regiment, 1st Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division stand in front of an Abrams tank during an exercises at Mielno range near Drawsko-Pomorskie April 16, 2015. REUTERS/Kacper Pempel

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη ως απάντηση σε «μια επιθετική Ρωσία» ανέφεραν αξιωματούχοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων όπως μεταδίδει το BBC.

Από τον επόμενο χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2017, οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν σε μόνιμη βάση μία ταξιαρχία τεθωρακισμένων, εκ περιτροπής στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης, γνωστοποίησε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Οι ανανεώσεις (των στρατευμάτων) θα είναι διαρκείς, επιτρέποντας μια αδιάκοπη παρουσία τεθωρακισμένων και μία βελτίωση της εκπαίδευσης και των ασκήσεων με τους συμμάχους» του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Λάουρα Σιλ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Θα υπάρξει μια «συνεχής παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη μιας ταξιαρχίας τεθωρακισμένων» υπογράμμισε η ίδια.

Το σχέδιο είναι μια διαβεβαίωση προς τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα μας απέναντι στην αφύπνιση της ρωσικής επιθετικότητας δήλωσε ο στρατηγός Φιλίπ Μπρίντλαβ (Philip Breedlove) ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Οι σύμμαχοί μας θα δουν περισσότερα όσον αφορά στις ικανότητές μας. Η παρουσία της ταξιαρχίας τεθωρακισμένων στις χώρες τους θα είναι πιο συχνή και πιο σύγχρονη τεχνολογικά.

Η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο τη βούλησή της να τετραπλασιάσει τον 2017 τις δαπάνες που προορίζονται για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στο ποσό των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με αυτήν την ταξιαρχία τεθωρακισμένων (4.500 στρατιώτες με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα), ο αμερικανικός στρατός ξηράς θα διαθέτει σε μόνιμη βάση τρεις μάχιμες ταξιαρχίες στην Ευρώπη.

Σε περίπτωση μιας σύρραξης, αυτές οι τρεις ταξιαρχίες, μαζί με τον εξοπλισμό που παραμένει αποθηκευμένος στην περιοχή για προληπτικούς λόγους θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ταχέως μια πλήρη μονάδα, σύμφωνα με τα σχέδια του Πενταγώνου.

Κάθε ταξιαρχία θα παραμένει στην περιοχή για εννέα μήνες πριν αντικατασταθεί από άλλη.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)