Τι απαντά ο Σταύρος Παπασταύρου για την παρουσία του στα Panama Papers

Τι απαντά ο Σταύρος Παπασταύρου για την παρουσία του στα Panama Papers
Eurokinissi

Τον γύρο των ελληνικών ΜΜΕ κάνει η είδηση της παρουσίας του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, στα έγγραφα της Mossack Fonseca που διέρρευσαν στο πλαίσιο της αποκαλούμενης (πλέον) υπόθεσης των «Panama Papers».

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, από το 2005 ως το 2014 ο κ. Παπασταύρου ήταν μέλος των συμβουλίων του Green Shamrock Foundation και του Diman Foundation (Παναμάς). Επίσης, το 2006- σύμφωνα με τα έγγραφα- έγινε αναπληρωτής πρόεδρος του Aisios Foundation, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα του International Consortium of Investigative Journalists, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπασταύρου απάντησε ότι δεν θυμόταν τα ιδρύματα, ωστόσο αργότερα ανέφερε ότι τα αρχεία του δείχνουν ότι έχει διατελέσει μέλος των συμβουλίων του Green Shamrock, του Diman και του Aisios. Όπως είπε, το έκανε για «δύο παλιούς οικογενειακούς φίλους» και δεν έλαβε αποζημίωση, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν είχε ιδιοκτησιακά συμφέροντα στους συγκεκριμένους φορείς και δεν είχε την υποχρέωση να κάνει σχετικές δηλώσεις στις αρχές.

Αργότερα, πρόσθεσε ότι τα συμβούλια ήταν να ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που οι ιδρυτές των ιδρυμάτων πέθαιναν, κάτι που «δεν συνέβη» σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις. Δικηγορική εταιρεία, εκπροσωπώντας τον ιδιοκτήτη του Aisios Foundation, επεσήμανε ότι ο κ. Παπασταύρου υπέβαλε παραίτηση το 2012 και ποτέ δεν είχε δικαιώματα επί των περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος, ούτε είχε λάβει αμοιβή.

Δημοφιλή