Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιολόγηση πρέπει και θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου. «Ανόητοι» όσοι θέλουν να μας καθυστερήσουν

Βέβαιος πως η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου, ο Τσίπρας. «Ανόητοι» όσοι θέλουν να μας καθυστερήσουν
Greek Prime Minister Alexis Tsipras reacts as he attends the end of a night parliamentary session in Athens, Greece, August 14, 2015. Tsipras urged lawmakers to approve an 85-billion-euro bailout agreement with creditors on Friday, calling it a
Greek Prime Minister Alexis Tsipras reacts as he attends the end of a night parliamentary session in Athens, Greece, August 14, 2015. Tsipras urged lawmakers to approve an 85-billion-euro bailout agreement with creditors on Friday, calling it a
Christian Hartmann / Reuters

Πεπεισμένος πως η αξιολόγηση θα έχει τελειώσει μέχρι τα μέσα Απριλίου και θα υπάρχει οριστική συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας παράλληλα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση – κυρίως όμως προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ- πως οι μεθοδεύσεις για νέες καθυστερήσεις δεν θα ευοδωθούν.

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός των ημερών. Αυτό αποκόμισα από επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες» ανάφερε χαρακτηριστικά, έχοντας νωρίτερα συνομιλήσει με Μέρκελ, Ολάντ αλλά και Μπαίντεν στη σκιά πάντα των αποκαλύψεων του περιεχομένου συνομιλιών των Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Ακόμη όμως και εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί στους χρόνους που φαίνεται να επιθυμούν η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε αυτούς που ήθελαν το ακριβώς αντίθετο. «Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που πίεζαν για τη λήψη σκληρών μέτρων και ήθελαν να υπάρξει καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά δεν φανταζόμασταν όμως μέχρι που θα μπορούσαν να φτάσουν...Και είναι πράγματι ανόητοι. Και χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη γιατί έτσι απάντησε η κ.Λακάρντ στην επιστολή μου όταν της ζήτησα να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου...Συμφωνώ λοιπόν πως αυτά που ακούσαμε είναι ανοησίες».

Ωστόσο, «αναρωτιέμαι εάν όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν την ίδια άποψη. Και αναρωτιέμαι εάν θα επιβεβαιωθούν όσα ακούσαμε αυτές τις μέρες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης...» ανέφερε ο κ.Τσίπρας για να ασκήσει στη συνέχεια σφοδρή κριτική στο ΔΝΤ κάνοντας λόγο για «πολλές ανοησίες στα προγράμματα της Ελλάδας» αλλά και «για πολλά λάθη και αστοχίες». Όπως τόνισε, το ΔΝΤ απέτυχε τα προηγούμενα χρόνια να εκτιμήσει σωστά την ύφεση και τους ρυθμούς ανάπτυξης. «Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας...

Ελπίζω οι ανοησίες και τα λάθη να μην επαναληφθούν», κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

Δεν ζητάμε περισσότερα, δεν δίνουμε χιλιοστό παραπάνω

Στη συνέχεια προσπάθησε να ερμηνεύσει τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ τονίζοντας πως «πεποίθηση στελεχών του ΔΝΤ είναι πως η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ της χώρας και βάρος του Ταμείου» και τώρα προσπαθούν να επαναφέρουν όσα δεν δεχθήκαμε τον Ιούλιο. «Το ΔΝΤ είναι εμφανές πως αμφισβητεί τον πυρήνα της συμφωνίας» ανέφερε ο κ.Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Όποιος βάζει θέμα για νέα σκληρά μέτρα που δεν αντέχει η χώρα μέτρα για να παράσχουν υποστήριξη στη συζήτηση για το χρέος είναι σαν να μας λένε “πήδα από τον 5ο όροφο και εγώ θα σε φροντίσω”. Υπάρχει συμφωνία που θα τηρήσουμε κατά γράμμα και σε αυτή υπάρχει ήδη δέσμευση για το χρέος. Δεν ζητάμε περισσότερα αλλά δεν θα δώσουμε ούτε ένα χιλιοστό παραπάνω απ' ότι συμφωνήσαμε. Το ίδιο ζητάμε και από όλους τους άλλους: να κάνουν ό,τι συμφώνησαν».

Παράλληλα όμως αναφέρθηκε και τους κινδύνου που υπάρχουν για την ίδια την ΕΕ από την αντιπαράθεση και ενδεχόμενη σύγκρουση ΔΝΤ- Ευρωπαίων. «Δεν θα επιτρέψουμε να έχει για θύμα της την Ελλάδα αυτή η σύγκρουση. Η κατάσταση όμως είναι δύσκολη και για την ΕΕ που πολλά ανοιχτά ζητήματα: προσφυγικό, τρομοκρατία, δημοψήφισμα για την παραμονή της στην κοινότητα».

Ταύτιση της ΝΔ με το ΔΝΤ

Επιστρέφοντας δε στις αποκαλύψεις των Wikileaks και στις αναφορές Τόμσεν-Βελκουλέσκου περί πιστωτικού «γεγονότος» αναφέρθηκε και στο καλοκαίρι του 2015. Όπως τόνισε, τα σημερινά γεγονότα αποδεικνύουν με τον πλέον χειροπιαστό και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι «η τακτική των καθυστερήσεων για να προκληθεί ασφυξία και να οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός και capital controls το περσινό καλοκαίρι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ένα ατύχημα. Το αντίθετο αποδείχθηκε. Ότι ήταν μια καλά σχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της ελληνικής οικονομίας και της διαπραγματευτικής ισχύος της ελληνικής κυβέρνησης. Μια τακτική που όταν την είχαμε καταγγείλει πέρυσι παίρναμε ως απάντηση αντίστοιχου ύφους αποστροφές».

Απευθυνόμενος δε στη ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν θέλει να κάνει εξεταστική επιτροπή για τα capital controls την καλώ να καταθέσει την πρόταση της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ή όπου αλλού θέλει. Ενόχους στην Ελλάδα για την κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βρει όσο και αν ψάξει» . Και σήμερα , εκτίμησε ο πρωθυπουργός «υπάρχουν κάποιοι στο ΔΝΤ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία που θέλουν να μας βάλουν να ξαναδούμε το ίδιο έργο. Και έχουν λόγους να το κάνουν». Διότι, συνέχισε τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο και μάλιστα παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε δεινή θέση είναι πολύ ευνοϊκότερη από οτιδήποτε είχε δεσμευτεί η χώρα στο παρελθόν. Είναι ευνοϊκότερη και δίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χωρίς να περιλαμβάνει τις ακραίες δεσμεύσεις που απαιτούσε το ΔΝΤ ήδη από την περίοδο της πέμπτης αξιολόγησης του Προγράμματος Σαμαρά-Βενιζέλου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΔΝΤ βρίσκει σύμμαχο τη ΝΔ «η οποία σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης επιλέγει να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου». Επίσης, πρόσθεσε, πιο πολύ εκτεθειμένοι θα βγουν όσοι δεν διστάζουν να βάλουν το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της πατρίδας.

Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ακόμη ότι «θα έχουμε απέναντι μας όσους θέλουν για δικούς τους λόγους να δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα. Όσους δεν διστάζουν να επιτεθούν ευθέως στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης με τα σχέδια και τους τακτικισμούς της. Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη μετά το περασμένο καλοκαίρι να έχει γίνει πιο έμπειρη και πιο σοφή. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται από τη στάση των ευρωπαίων ηγετών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών». Στις «κασσάνδρες» ο κ.Τσίπρας περιέλαβε και ΜΜΕ και πρωτίστως τηλεοπτικούς σταθμούς συνδέοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη στάση τους αυτή με τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον διαγωνισμό αδειοδότησης.

...και Panama Papers

O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση Panama papers για να υπογραμμίσει τις διαρροές εγγράφων σημειώνοντας ότι «δεν είδα βέβαια κανέναν από τη ΝΔ ή από αλλού να χαρακτηρίζει αυτά τα στοιχεία ανοησίες». Αντιθέτως πρόσθεσε, πολλά κράτη, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, δήλωσαν ότι θα διερευνήσουν τα στοιχεία και θα τα αξιοποιήσουν ώστε να αναζητηθούν οι τυχόν φοροφυγάδες, το ξέπλυμα χρήματος αλλά και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Η ΝΔ βέβαια, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν βγήκε ακόμα με δήλωση ανησυχίας για την ασφάλεια. Θα είχε βέβαια λόγο να το κάνει αφού για άλλη μια φορά εμπλέκεται το όνομα του κ. Παπασταύρου. Και αναρωτιέται κανείς: απουσιάζει από καμιά λίστα φοροφυγάδων ο κ. Παπασταύρου; Μένει τώρα ο κ. Μητσοτάκης να τον καλύψει για μια ακόμη φορά. Οψόμεθα».

Δημοφιλή