ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/04/2016 08:40 EEST | Updated 06/04/2016 08:40 EEST

Πρόεδρος Αξιωματικών Λιμενικού: Να παρέμβει εισαγγελέας για να φύγουν πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά

sooc

Τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να απομακρυνθούν όσα άτομα δεν έχουν θεσμικό ρόλο στο λιμάνι και να ξεκινήσει η σταδιακή μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών προς τα κέντρα φιλοξενίας, ζητεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού (ΠΑΕΛΣ) Δημήτρης Σαϊτάκης.

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ελάχιστοι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί προς τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, είπε ότι ενώ οι λιμενικοί, από τη μία πλευρά, ενημερώνουν τους ανθρώπους αυτούς -στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδιασμού- ότι θα πρέπει να επιβιβασθούν σε λεωφορεία και να μετακινηθούν για λόγους ασφάλειας και υγιεινής σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, από την άλλη, άτομα που εμφανίζονται ως εθελοντές και έχουν διασυνδέσεις με τους επικεφαλής της κάθε εθνότητας στο λιμάνι, τους παροτρύνουν να μη μετακινηθούν και ότι είναι δικαίωμά τους να παραμείνουν στο σημείο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν σε κάποια επιχείρηση σύλληψης αυτών των ατόμων, καθώς κάτι τέτοιο θα εξοργίσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι.

Ο κ. Σαϊτάκης απευθύνει έκκληση προς τα άτομα αυτά που εμφανίζονται ως εθελοντές, αν επιθυμούν το καλό των μεταναστών και των προσφύγων να συνεργαστούν με το λιμενικό σώμα.

Η συνεχής παραμονή των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο ακτοπλοϊκό έργο τόνισε το πρωί από την πλευρά του μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλης, ωστόσο είπε ότι ενόψει των εορτών του Πάσχα και της αυξημένης επιβατικής κίνησης τίθεται θέμα ασφάλειας, καθώς μέσα στον συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να κινούνται μόνο αυτοί που πρόκειται μόνο να ταξιδέψουν.

Αυτή τη στιγμή 5.000 άτομα βρίσκονται μέσα στο λιμάνι και για την εφαρμογή του ISPS (σσ.διεθνής κανονισμός για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων) οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ακτοπλόων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)