ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/04/2016 11:48 EEST | Updated 06/04/2016 11:50 EEST

Αποτελεσματική η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επισημαίνουν Άγκυρα και Βερολίνο. Καταδικάζει τις επαναπροωθήσεις το Βατικανό

Sooc

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας λειτουργεί, επισημαίνουν Άγκυρα και Βερολίνο.

Η μείωση στους αριθμούς των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία δείχνει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής λειτουργεί, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Φινλανδία. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, ο αριθμός των «παράτυπων» μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες σε 350.

«Δεν έχουμε επιτύχει ακόμη τα πάντα, όμως οι πρώτες λίγες ημέρες έδειξαν πως οι εξελίξεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως το Βερολίνο θα πρέπει να δει πώς εξελίσσονται οι αριθμοί των μεταναστών, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για το αν θα ζητήσει μια παράταση των συνοριακών ελέγχων με την Αυστρία, που λήγουν στις 12 Μαΐου.

«Απέχει ακόμη (η λήξη των ελέγχων) έξι εβδομάδες, έτσι θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι αριθμοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος μιλώντας κι αυτός στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε χθες, Τρίτη, στο αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF ότι, αν ο αριθμός των αφίξεων παραμείνει χαμηλός, η Γερμανία θα μπορούσε να καταργήσει τους μεθοριακους ελέγχους στις 12 Μαΐου. Οι έλεγχοι αυτοί επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Σκληρές είναι έως τώρα οι αντιδράσεις του Βατικανού όσον αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

«Η συμφωνία αυτή προκαλεί μεγάλο προβληματισμό. Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες αυτοί είναι άνθρωποι, όχι εμπόρευμα», δήλωσε ο Αντόνιο Μαρία Βελιό, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Αγίας Έδρας για τους πρόσφυγες, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού Radio Vaticana.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να μεταβεί στη Λέσβο, όπου θα συνομιλήσει με πρόσφυγες και μετανάστες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)