ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2016 17:25 EEST | Updated 06/04/2016 17:25 EEST

Λαγκάρντ καλεί ΗΠΑ να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Θα βοηθήσει την οικονομία, λέει

Michael Gottschalk via Getty Images
Berlin, Germany - April 05: Christine Lagarde, director of International Monetary Fund attends a meeting at german chancellery on April 05, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images)

Άλλη ήπειρος, άλλη οικονομία, άλλες συστάσεις. Η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, συστήνει στην αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό, να εφαρμόσει φορολογικές διευκολύνσεις για τους χαμηλόμισθους και κοινωνικές πολιτικές για τις οικογένειες, αν θέλει να ενισχύσει την οικονομία της.

Όπως μεταδίδει η αμερικανική έκδοση της The Huffington Post, το ΔΝΤ, έχει συστήσει πολλές φορές στις ΗΠΑ να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Σημειώνεται ότι από το 2009 το ομοσπονδιακό κατώτατο ωρομίσθιο είναι 7,25 δολάρια, δηλαδή 19% χαμηλότερο από το 1980 μετά την πληθωριστική αναπροσαρμογή.

Στις ΗΠΑ, τα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση ήταν μια περίοδος άνιση οικονομική ανάπτυξη – και επίσης μιας ανάκαμψης που πολλοί άνθρωποι δεν την κατάλαβαν ποτέ.

Η πρόταση για τον μισθό είναι μια πιθανή λύση για αυτό που το Κογκρέσο αρνήθηκε να θεσπίσει σε νομοθεσία. Η ΗΠΑ είναι επίσης η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που δεν εγγυάται άδεια μετ' αποδοχών για τις νέες μητέρες.

Δεν είναι να απορεί κανείς που επικρατεί η αντίληψη ότι η τράπουλα είναι σημαδεμένη για τους κοινούς ανθρώπους - και τις γυναίκες – και υπέρ των ελίτ, υποστήριξε η Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία, αν η ΗΠΑ θέλει να συμβάλλει από την πλευρά της στην αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% αυτό το έτος.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται: δεν είμαστε σε κρίση», είπε η Λαγκάρντ. «Τα όχι και τόσο καλά νέα είναι ότι η ανάκαμψη παραμένει πολύ αργή, πολύ εύθραυστη, και οι κίνδυνοι για την αντοχή της αυξάνονται».

«Φυσικά, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση», συμπλήρωσε, «αλλά επειδή η ανάπτυξη ήταν τόσο αργή και πήρε τόσο χρόνο, πάρα πολλοί άνθρωποι απλά δεν το αισθάνονται».