ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/04/2016 14:04 EEST | Updated 06/04/2016 18:36 EEST

Συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη και Χουλιαράκη με τους δανειστές για το πρώτο κείμενο συμφωνίας

Alkis Konstantinidis / Reuters
Greek Economy Minister George Stathakis (L) and Finance Minister Euclid Tsakalotos leave a hotel following an overnight meeting with representatives of the International Monetary Fund, the European Commission, the European Central Bank and the eurozone's rescue fund, the European Stability Mechanism in Athens, August 11, 2015. Greece and its international lenders clinched a multi-billion-euro bailout agreement on Tuesday after marathon talks through the night, officials said, raising hopes aid can be disbursed in time for a major debt repayment falling due in days. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Από τις 18.30 πραγματοποιείται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Μενού η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Άλλωστε η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει ήδη στους επικεφαλής των κλιμακίων τις προτάσεις της τόσο για το «πακέτο» του 1,8 δισ. ευρώ, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, όσο και για τα «κόκκινα» δάνεια και αναμένει τις απαντήσεις των θεσμών.

Όπως έγραψε και η HuffPost Greece νωρίτερα σήμερα η λίστα της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει τίποτε λιγότερο από μία φοροεπιδρομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «βελτιωμένες» αυτές προτάσεις κατατέθηκαν προκειμένου οι διαφορές που υπάρχουν με τους δανειστές να γεφυρωθούν και να καλυφθούν οι απαιτήσεις τους για τη λήψη μέτρων 5,4δις ευρώ (3% του ΑΕΠ) έως και το 2018.

Τα μέτρα μεταξύ άλλων αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα, αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, αλλαγή στο μοντέλο υπολογισμού των φορολογικών βαρών στα Ι.Χ. Περιλαμβάνουν επίσης αυξήσεις στα καύσιμα. Σχέδια υπάρχουν και για την αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρα ενώ σε ό,τι αφορά στον τομέα των δαπανών η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται τελικά στην εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για την μείωση αμυντικών δαπανών κατά 400.000.000 ευρώ, ενώ σχεδιάζει την παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.