ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2016 08:13 EEST | Updated 06/04/2016 08:17 EEST

Κρυπτογραφημένες όλες οι επικοινωνίες από τη WhatsApp. Τεράστια νίκη για την ελευθερία του λόγου λέει η Διεθνής Αμνηστία

Bloomberg via Getty Images
People are seen as silhouettes as they check mobile devices whilst standing against an illuminated wall bearing WhatsApp Inc's logo in this arranged photograph in London, U.K., on Tuesday, Jan. 5, 2016. WhatsApp Inc. offers a cross-platform mobile messaging application that allows users to exchange messages. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp ανακοίνωσε ότι κρυπτογραφεί όλες τις συνομιλίες προκειμένου να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Η νέα μέθοδος κρυπτογράφησης βρίσκεται σε ισχύ από την Τρίτη.

Με την αναβάθμιση τα μηνύματα θα φεύγουν από τον αποστολέα κρυπτογραφημένα και θα αποκρυπτογραφούνται μόνο στη συσκευή του λήπτη.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την εταιρεία, ότι δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση κανείς σε αυτά τα μηνύματα, όπως για παράδειγμα εγκληματίες ή υπηρεσίες ασφαλείας.

Η WhatsApp, η οποία έχει ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, δηλώνει ότι η αποστολή αρχείων, αλλά και οι τηλεφωνικές κλήσεις θα είναι επίσης κρυπτογραφημένες.

«Η ιδέα είναι απλή. Όταν στέλνεις ένα μήνυμα ο μόνος που θα μπορεί να το διαβάσει θα είναι ο παραλήπτης ή η ομάδα παραληπτών που έχεις επιλέξει. Κανείς ούτε κυβερνοεγκληματίες, ούτε χάκερς, ούτε απολυταρχικά καθεστώτα, ούτε και εμείς θα μπορούμε να δούμε το μήνυμα» διαβεβαιώνει η WhatsApp.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «τεράστια νίκη» για την ιδιωτικότητα και ελευθερία του λόγου που θα ωφελήσει τους ανθρώπους να επικοινωνούν χωρίς φόβο.

«Είναι μια τεράστια νίκη για την ιδιωτικότητα και την ελευθερία του λόγου ειδικά για τους ακτιβιστές και τους δημοσιογράφους που η εργασία τους εξαρτάται από τη δυνατότητα να επικοινωνούν χωρίς να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο» τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Η κίνηση αυτή από την WhatsApp έρχεται έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε όταν το FBI ζήτησε από την Apple να της δώσει πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο περιεχόμενο ενός iPhone που ανακτήθηκε από έναν από τους δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο στην Καλιφόρνια. Η Apple αρνήθηκε, ωστόσο αργότερα το FBI κατάφερε να «ξεκλειδώσει» το iphone του δράστη χωρίς τη βοήθεια της εταιρείας.