ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/04/2016 12:31 EEST | Updated 07/04/2016 12:31 EEST

Ερντογάν: Δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία για το προσφυγικό αν η Ε.Ε. δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της

ASSOCIATED PRESS
Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses a meeting of local administrators in Ankara, Turkey, Wednesday, April 6, 2016. Turkey's Justice Minister Bekir Bozdag says the government will work on a regulation that would allow authorities to strip Turks deemed to be supporting terrorism of their Turkish citizenship. Bozdag's comments on Wednesday came a day after Erdogan called for such a measure to strengthen Turkey's fight against terrorism.(Yasin Bulbul/Presidential Press Service, Pool via AP)

Η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν η Ε.Ε. δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Πέμπτη.

«Είναι ακριβείς οι όροι. Εάν η Ε.Ε. δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα, τότε η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Όλα όσα έχουν συμφωνηθεί (πρέπει να τηρηθούν από την Ε.Ε.), όλα όσα καθορίζονται από τη συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Άγκυρα θα δέχεται πίσω πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα, και με αντάλλαγμα η Ευρώπη θα δέχεται Σύριους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, παρέχοντας παράλληλα οικονομική στήριξη, ύψους 6 δισ. ευρώ, άρση του καθεστώτος βίζας και συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τροφή (με επιβάρυνση) του προϋπολογισμού μας. Έχουν υπάρξει υποσχέσεις, αλλά δεν έχει γίνει κάτι προς το παρόν. Έχουμε λάβει πολλές ευχαριστίες για τις πράξεις μας για τους πρόσφυγες και για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Αλλά δεν το κάνουμε αυτό για να μας πουν “ευχαριστώ”. Όλα πρέπει να γίνουν βάσει αυτών που έχουν συμφωνηθεί, όπως ορίζεται από το κείμενο της συμφωνίας» δήλωσε ο Ερντογάν.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε λόγο για μείωση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά που αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ε.Ε., ενώ από πλευράς του εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εκτίμησε επίσης ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.