Στον Ισημερινό το πιο ψηλό βουνό του κόσμου

Στον Ισημερινό το πιο ψηλό βουνό του κόσμου
Adalberto Rios Szalay/Sexto Sol

Ονομάζεται Chimborazo και βρίσκεται στον Ισημερινό. Πρόκειται για ένα ηφαίστειο το οποίο σύμφωνα με τη γεωλογική αποστολή που έκανε τις μετρήσεις και αποτελείται από Γάλλους και Εκουατοριανούς επιστήμονες είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο.

Όπως διαβάζουμε στην El Pais δε πρόκειται για μια νέα είδηση καθώς την ίδια εκτίμηση είχαν κάνει Γάλλοι και Ισπανοί, 280 χρόνια πριν, αλλά τότε δεν είχαν τα κατάλληλα εργαλεία για να το αποδείξουν.

Όπως εξηγεί ο Jean Mathieu Nocquet , από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών υπέρ της Ανάπτυξης (IRD), χάρη "στην κληρονομιά που μας άφησαν εκείνοι οι πιονιέροι, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα σημεία της επιφάνειας του πλανήτη που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του ισημερινού είναι τα πλέον απομακρυσμένα από το κέντρο της Γης. Αυτό που δεν μπορούσαμε έως σήμερα να κάνουμε ήταν να μετρήσουμε πόση είναι αυτή η απόσταση".

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι επιστήμονες μέτρησαν το υψόμετρο του Chimborazo την επιφάνεια της θάλασσας (6.268 μέτρα) τοποθετώντας στην κορυφή του ένα υψηλής τεχνολογίας και απόδοσης σύστημα εντοπισμού (GPS), το οποίο έχει περιθώριο λάθους μόλις 10 εκατοστά και μέσω μιας κεραίας λήψης 60 εκατοστών λαμβάνει σήμα από 15 δορυφόρους.

Όπως εξηγεί ο Mathiew Perrault του Ινστιτούτου Γεωφυσικής της Γαλλίας (IG), για μπορέσουν να αποκτήσουν ακριβή στοιχεία άφησαν το GPS σε λειτουργία επί δύο ώρες και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι μετρήσεις έδειξαν πως η κορυφή του βουνού απέχει 6.384.415,98 μέτρα από το κέντρο της Γης γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο από το κέντρο του πλανήτη και αυτό που βρίσκεται πιο κοντά (αναλογικά) στον Ήλιο.

Με τη χρήση της τεχνολογίας επιβεβαιώθηκε ότι η ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης είναι το Mont Blanc. Όλοι γνωρίζουν ότι το όρος Everest έχει υψόμετρο 8.848 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας ή, με μια άλλη μέτρηση, 8.846,4 μέτρα. Με σημείο έναρξης την επιφάνεια της θάλασσας, είναι το ψηλότερο βουνό του πλανήτη.

Ωστόσο, όταν μετρηθεί με βάση την απόσταση από το κέντρο της Γης, τότε υπολείπεται 2 χιλιόμετρα σε σχέση με το Chimborazo.

Δημοφιλή