ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/04/2016 22:26 EEST | Updated 09/04/2016 22:55 EEST

Ασφαλιστικό, φορολογία, κόκκινα δάνεια: Οι εκκρεμότητες και τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης

ARIS MESSINIS via Getty Images
Athens, GREECE: The ancient Acropolis in Athens is pictured during a cloudy winter sunset 04 January 2007. Greece has enjoyed unusually mild weather this past month. AFP PHOTO / Aris Messinis (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Νέος γύρος της μάχης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης ανοίγει την Κυριακή, με τις δύο πλευρές να έχουν ακόμη διαφωνίες σε βασικά θέματα. Για τις επαφές του Σαββάτου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, περιέγραφε με μελανά χρώματα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αφού οι δανειστές φέρονται να έχουν επιστέψει από τις διαβουλεύσεις τους στις Βρυξέλλες με άγριες διαθέσεις.

Η HuffPost Greece σκιαγραφεί τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης στην παρούσα φάση.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το μεγάλο αγκάθι: Οι επικουρικές

Γιατί: Οι δανειστές επιμένουν η τρύπα των 700 εκατ. ευρώ να καλυφθεί από τη μείωση των επικουρικών και όχι από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Το πρόβλημα: Οι θεσμοί ζητούν μεγαλύτερες περικοπές από όσες η ελληνική πλευρά μπορεί να δεχθεί

Status: Εκ νέου συνάντηση την Κυριακή

Εκκρεμότητες

  • Θέμα της αύξησης των εισφορών από εργοδότες και εργαζόμενους
  • Ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών
  • Εισφορές των νέων επιστημόνων

Ο λαγός στο καπέλο των δανειστών: Κατάργηση του επιδόματος τέκνων που παίρνουν οι συνταξιούχοι με ανήλικα παιδιά

Και το δεδομένο: Τα ποσοστά αναπλήρωσης κλείδωσαν με δανειστές και Αθήνα να συμφωνούν 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μέτωπα: Το αφορορολόγητο και οι έμμεσοι φόροι

Τα προβλήματα

  • Ελληνική κυβέρνηση για αφορολόγητο: Να διατηρηθεί άνω των 9.000 ευρώ
  • ΔΝΤ για αφορολόγητο: Επιμονή για μείωση είτε στις 8.000 είτε στις 7.000 ευρώ
  • Έμμεσοι φόροι: Οι δανειστές διαφωνούν με τους έμμεσους φόρους και δεν αποδέχονται την απόδοσή τους. Εξετάζουν εάν θα φέρουν περίπου 1,2 έως 1,3 δισ. ευρώ και συνολικά 1,8δισ. ευρώ μαζί με την περικοπή των αμυντικών δαπανών και το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Status: Και την Κυριακή στο τραπέζι

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Το πρόβλημα: Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds. Ανοιχτά ζητήματα σχετικά με την πρώτη κατοικία και τα εξυπηρετούμενα δάνεια 

Σενάριο: Ουρά για την επόμενη αξιολόγηση

Status: Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση

«Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει».

Πρόθεση της κυβέρνησης πάντως παραμένει να γεφυρώσει τις διαφορές με τους θεσμούς έως την Κυριακή και στη συνέχεια να αρχίσει τη συγγραφή των δύο κειμένων της συμφωνίας. Στόχος είναι το κείμενο συμφωνίας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα που θα υπογραφεί με το ΔΝΤ, να έχουν ολοκληρωθεί έως την Τρίτη.

Sponsored Post