ΔΙΕΘΝΕΣ
10/04/2016 06:30 EEST | Updated 10/04/2016 06:30 EEST

Η Γερμανία καλεί τον Κάμερον να κλείσει τις «κερκόπορτες» της φοροδιαφυγής στη Βρετανία

ASSOCIATED PRESS
British Prime Minister David Cameron, right, arrives for an EU summit in Brussels on Thursday, March 17, 2016. In the first day of a two-day summit, European Union leaders hope to seal a deal with Turkey to send back tens of thousands of migrants amid deep divisions over how to manage Europe's biggest refugee emergency in decades. (AP Photo/Virginia Mayo)

Πολιτικοί από όλο το κομματικό φάσμα της Γερμανίας καλούν τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταπολεμήσει την χρήση υπεράκτιων χρηματοοικονομικών εταιρειών (off-shore), που ιδρύονται σε βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις με σκοπό την φοροαποφυγή.

«Θα είμαστε πειστικοί σε παγκόσμια κλίμακα πρωτίστως όταν συμμορφωνόμαστε με την ΕΕ και κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο από τη Βρετανία των υπερπόντιων κτήσεών της—θα πρέπει να το καταστήσουμε σαφές αυτό στους Βρετανούς στις επόμενες συνομιλίες», τονίζει η εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ ο σημαίνων συντηρητικός πολιτικός Ραλφ Μπίρκζαους.

Από την πλευρά του, ο ειδήμων στα οικονομικά του (συγκυβερνώντος) Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ, πρόσθεσε πως ο Κάμερον θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα μετά και την δημοσίευση την προηγούμενη εβδομάδα των «εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers), απ’ όπου προκύπτει ότι πάνω από τις μισές από τις 200.000 offshore εταιρείες που είχε στήσει το νομικό γραφείο Μοσάκ Φονσέκα έδρευαν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

«Εάν ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να τον πάρουν σοβαρά, τόσο προσωπικά, όσο και πολιτικά, σε όσα λέει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, η Βρετανία θα πρέπει να κλείσει αμέσως όλες τις κερκόπορτες στην ίδια της τη χώρα», προσθέτει στην εφημερίδα ο Σνάιντερ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)