ΔΙΕΘΝΕΣ
10/04/2016 07:31 EEST | Updated 10/04/2016 07:31 EEST

Τουλάχιστον 20 νεκροί στρατιώτες σε ενέδρα τζιχαντιστών στην Υεμένη

NABIL HASSAN via Getty Images
Yemeni pro-government forces, loyal to fugitive President Abedrabbo Mansour Hadi, gather at the military base of Nehm, in the Sanaa province east of the Yemeni capital, the frontline with the Marib region on April 7, 2016.Pro-government forces, backed by a Saudi-led coalition battling the Shiite Huthi rebels for more than a year, have retaken most of the eastern Marib province from the Huthi insurgents and their allies. However, the rebels still control northern and western parts of the oil-rich Marib province east of the capital Sanaa, which has been held by the Huthis since September 2014. / AFP / NABIL HASSAN (Photo credit should read NABIL HASSAN/AFP/Getty Images)

Τουλάχιστον 20 στρατιώτες των δυνάμεων του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι σκοτώθηκαν το Σάββατο στην νότια Υεμένη από φερόμενους τζιχαντιστές της αλ Κάιντα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τοπικούς αξιωματούχους και κατοίκους της περιοχής.

Οι στρατιώτες, που ταξίδευαν από το Άντεν προς την επαρχία αλ Μάχρα στην ανατολική Υεμένη, μέσω της πόλης Αουάρ, στην επαρχία Αμπιάντ, που τελεί υπό τον έλεγχο της αλ Κάιντα, πιάστηκαν αιχμάλωτοι σε ενέδρα που έστησαν οι τζιχαντιστές στην αυτοκινητοπομπή των οχημάτων που επέβαιναν.

«Ένοπλοι τζιχαντιστές της αλ Κάιντα εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση σε μια ομάδα νεαρών στρατιωτών που ταξίδευαν με οχήματα στην επαρχία Αμπιάντ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 στρατιώτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τον απολογισμό των 20 νεκρών επιβεβαίωσε ιατρική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι τζιχαντιστές διέταξαν τους στρατιώτες να βγουν από τα οχήματα που επέβαιναν και τους μετέφεραν σε απομονωμένη περιοχή όπου και τους εκτέλεσαν τις πρωινές ώρες, ανέφεραν αξιωματούχοι και κάτοικοι. Ακόμη 17 αιχμάλωτοι στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση, ενώ κάποιοι κατάφεραν να δραπετεύσουν, δέχοντας βοήθεια από ηγέτες τοπικών φυλών.

Οι νεαροί νεοσύλλεκτοι πραγματοποιούσαν επίσκεψη στις οικογένειες του στο Άντεν και επέστρεφαν στη βάση τους στην αλ Μάχρα για να λάβουν το μισθό τους, ανέφεραν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας. Δεν ήταν ντυμένοι με στρατιωτική παραλλαγή και τα οχήματα με τα οποία ταξίδευαν δεν ήταν στρατιωτικά.

Η Ανσάρ αλ Σαρία, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Υεμένη, με ανακοίνωση που εξέδωσε αρνήθηκε ότι φέρει ευθύνη για την επίθεση, κατηγορώντας τον τοπικό ένοπλο μαχητή Αλί Ακουέλ.

Παράλληλα, το Σάββατο οι σφοδρές μάχες στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά, συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και των σιιτών ανταρτών Χούτι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Στις δύο μέρες μαχών 13 φιλοκυβερνητικοί μαχητές και οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)