Ικανοποιημένη εμφανίζεται η γερμανική κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ενώ επισημαίνει ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, ενώ το Βερολίνο εκφράζει την ικανοποίησή του, την ίδια στιγμή, συνολικά συνολικά 325 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επαναπροωθηθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα με τη γερμανική ικανοποίηση, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την Ειδομένη με τα επεισόδια της Κυριακής όταν οι αρχές της ΠΓΔΜ έριχαν χημικά και πλαστικές σφαίρες κατά των προσφύγων σε ελληνικό έδαφος. Αξίζει επίσης να προστεθεί πως το Σάββατο κατεγράφη η πρώτη τραγωδία στο Αιγαίο μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί να χάνουν τη ζωή τους.
Παρ' όλα αυτά, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έκρινε την τραγωδία ως υπενθύμιση για την «ουσία της συμφωνίας και τον κεντρικό στόχο, να σταματήσουμε αυτή την παράνομη δράση των διακινητών». Πρόσθεσε δε πως σε ό,τι αφορά αυτό, σε καλό δρόμο. Επιπλέον δήλωσε ότι «ως ενδιάμεση αξιολόγηση, θα λέγαμε ότι οι πρώτες μέρες εφαρμογής δείχνουν ότι οι εξελίξεις πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα με τη βοήθεια διακινητών και με κίνδυνο της ζωής τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πριν από 4 ή 8 εβδομάδες».
Και συνέχισε, «η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ξεκινήσει. Υπήρξαν οι πρώτες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία. Υπάρχουν οι πρώτες μετακινήσεις από την Τουρκία προς την Ευρώπη και υπάρχει ένα φαινόμενο που ήταν αναμενόμενο, ότι διαφορετικά από ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, πολλοί μετανάστες υποβάλλουν αίτηση στα ελληνικά νησιά» προσθέτοντας ότι φέρνει ήδη αποτελέσματα ο ατομικός έλεγχος αυτών των αιτήσεων, με σεβασμό στα ανθρώπινα και προσφυγικά δικαιώματα.
«Αυτό διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν είχαμε προβλέψει (...) Για μας ήταν πάντα σημαντικό να μπορούν να γίνουν οι ατομικοί έλεγχοι. Έτσι βεβαίως μπορεί να υπάρξουν μέρες χωρίς επαναπροωθήσεις -αυτό από κάποιους ερμηνεύεται ως στασιμότητα στην διαδικασίας, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας», εξήγησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ό,τι αφορά στις επαναπροωθήσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και τα οριζόμενα στην Κοινή Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, έχουν επιστραφεί στην Τουρκία μέσω του λιμένα του Δικελί συνολικά 325 πρόσφυγες και μετανάστες, των εξής εθνικοτήτων:
- 240 από το Πακιστάν
- 42 από το Αφγανιστάν
- 10 από το Ιράν
- 7 από την Ινδία
- 5 από το Ιράκ
- 5 από το Κονγκό
- 5 από το Μπαγκλαντές
- 4 από τη Σρι Λάνκα
- 2 από τη Συρία (με αίτημα οικειοθελούς αναχώρησής τους)
- 1 από την Αίγυπτο
- 1 από την ακτή Ελεφαντοστού
- 1 από το Μαρόκο
- 1 από τη Σομαλία και
- 1 Παλαιστινιακής καταγωγής
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που ασκείται για καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια οργανώνεται και συντονίζεται από την Επιτροπή και επανέλαβε ότι «από την γερμανική πλευρά υπάρχει κάθε καλή θέληση να στηρίξουμε έμπρακτα τους Έλληνες, με βάση αυτά που ζητούνται συντονισμένα από την Επιτροπή».