Το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» λέει το ΔΝΤ. Τι αναφέρει προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ

Το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» λέει το ΔΝΤ
Building icon with inscription 'IMF' with financial data visible in the background.
Building icon with inscription 'IMF' with financial data visible in the background.
G0d4ather via Getty Images

Νέα προειδοποίηση για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στέλνει το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους εταίρους χαρακτηρίζοντας το σε προσχέδιο έκθεσης «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έλεγε σε συνέντευξή του ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Παρά τη γενναιόδωρη και ευνοϊκή επίσημη χρηματοδότηση και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια... το χρέος προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμο», αναφέρεται στο προσχέδιο του ΔΝΤ. « Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, εκτός από τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες, είναι απαραίτητο να δράσουν αποφασιστικά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους«, αναφέρεται.

Το Ταμείο προβλέπει επίσης ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018. Προβλέπει δε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,25% μακροπρόθεσμα, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Κάνει δε λόγο για «μεταρρυθμιστική κόπωση» μετά από πέντε χρόνια προσαρμογής και κοινωνικές πιέσεις στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας.

Δημοφιλή