ΔΙΕΘΝΕΣ
14/04/2016 08:13 EEST | Updated 14/04/2016 08:13 EEST

«Κερδίζει» τη Βουλή η τουρκική κυβέρνηση για την άρση ασυλίας κούρδων βουλευτών. Σε άμεσο κίνδυνο το HDP

Sertac Kayar / Reuters
A woman and a boy look out of a balcony as election banners of the pro-Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP) hang outside in Diyarbakir, Turkey October 31, 2015. President Tayyip Erdogan is unambiguous about what he wants from an election on Sunday, casting it as a pivotal moment for Turkey: a return to the single-party rule he presided over for more than a decade until June. REUTERS/Sertac Kayar

Την απόφαση του να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση περί συνταγματικής αλλαγής που θα επιτρέπει στη τουρκική Βουλή να άρει την ασυλία βουλευτών, ανακοίνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Με τον τρόπο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσφέρει στο κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης των Ερντογάν- Νταβούτογλου τους απαραίτητους ψήφους ώστε να μην χρειαστεί να τεθεί το θέμα σε δημοψήφισμα και φυσικά τη δυνατότητα να ζητήσει την άρση ασυλίας του φιλοκουρδικού κόμματος. Αυτός βέβαια μπορεί να ο βασικός στόχος αλλά σίγουρα θα δοθεί η δυνατότητα για την «εξολόθρευση» και άλλων...εχθρών του καθεστώτος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατ' επανάληψη δηλώσει πως βουλευτές του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) διατηρούν δεσμούς με το εκτός νόμου και χαρακτηρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση Εργατικό Κουρδικό Κόμμα (ΡΚΚ) και επιδίδεται εδώ και καιρό σε καμπάνια υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος τους. Σε βάρος του ΗDP, που είναι το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα στην τουρκική βουλή έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις άρσης ασυλίας.

Το ΑΚΡ διαθέτει 317 βουλευτές και το 131 το CHP, που σημαίνει ότι συγκεντρώνουν άνετα τις 367 ψήφους που χρειάζονται επί σύνολου 550 , για να περάσει η κυβερνητική πρόταση στη Βουλή και να μην χρειαστεί το θέμα να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο CHP δικαιολόγησε την απόφασή του, υποστηρίζοντας πως ουδείς θα πρέπει να απολαμβάνει ασυλίας- για λόγους αρχής- και κατά συνέπεια παρά τις πιθανές ανεπάρκειες ή τα λάθη που εντοπίζονται στην κυβερνητική πρόταση, το κόμμα δεν μπορεί να πει «όχι».

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, αποτελεί το αντικείμενο περισσότερων από 550 αιτήσεων που εκκρεμούν στο κοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας βουλευτών ενώ εδώ και περίπου ένα χρόνο- αλλά τους τελευταίους μήνες με πολύ μεγαλύτερη ένταση-το καθεστώς εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις κατά ολόκληρων κουρδικών πόλεων στα ΝΑ της χώρας. Η άσκηση ποινικών διώξεων που θα δίνει τη δυνατότητα φυλάκισης βουλευτών και παραπομπής τους σε δίκη, αποτελεί φυσικά ένα μεγάλο ζήτημα καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις της κυβέρνησης με την δικαστική εξουσία...

Η δε στέρηση της μόνης επίσημης και αναγνωρισμένης φωνής εκπροσώπησης των Κούρδων εντός της Τουρκίας θα μπορούσε να καταφέρει σοβαρότατο πλήγμα στον κουρδικό αγώνα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που βλέπουν τις μεθοδεύσεις του καθεστώτος όχι απλά ως ένα πιθανό πλήγμα για το Κουρδικό, αλλά ως ένα βάναυσο χτύπημα συνολικά στα κόμμα της Αριστεράς στην Τουρκία, στην ελευθερία της έκφρασης, στην πολιτική εκπροσώπηση κλπ.

Πηγή: Hurriyet Daily News